Шта Србија очекује од бугарског председавања ЕУ

Бугарска данас преузима председавање Европској унији. Наредних шест месеци, биће главни носилац реализације планова Уније. У кључне циљеве током мандата истиче проширење Европске уније на Западни Балкан. Очекује се да у време бугарског председавања Брисел озваничи рокове за улазак Србије у чланство уније.

"Уједињени смо јаки" слоган је с којим Бугарска улази у председавање унији. Залагаће се за безбедну и стабилну Европу, имајући у виду изазове миграцијске кризе и терористичке нападе с којима су се чланице суочавале протеклих година.

Србији је најзначајније што у свом програму истиче јасну европску перспективу Западног Балкана. Тај тренд наставиће и Аустрија и Румунија, које потом председавају.

"Те три државе кажу да је проширење важно, ставиће у агенду, ми ћемо се с наше стране спремати онако како се иначе спремамо можда још и неким појачаним темпом. Кључна ствар је да увек имате континуитет, у спровођењу реформи и јасну политичку вољу", истиче министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Кључни догађаји током бугарског председавања, а који ће, сасвим извесно обележити следећу годину, јесу самит у Софији у мају. Одржава се 14 година после Солунског на којем је први пут поменута европска перспектива Запаног Балкана.

Претходно ће у Бриселу бити усвојена Стратегија која би требало да испише редослед догађаја и означи 2025. годину за улазак Србије и Црне Горе у чланство.

"Најпозитивнија порука коју сам ја видео од 2000. године откако је Србија ушла у процес приступања. Ако овај документ буде усвојен порука је јасна, да они нас хоће, на нама је да испунимо критеријуме", напомиње Владимир Међак из Европског покрета Србије.

Три балканска председавања Унији - период су добре климе за политику проширења, али на њу ће утицати и дешавања у самој Унији.

"Преговори око Брегзита, који могу да буду завршени до краја румунског председавања 2019. године, затим разговори о будућности саме ЕУ, о реформи ЕУ који ће у многоме дефинисати и однос чланица ЕУ према политици проширења. Тако да је јако битно да се ова прича о проширењу ЕУ паралелно налази на програму будућих председавања са овим тешким изазовним темама за саму ЕУ", указује Срђан Мајсторовић из Центра за европске политике.

На неколико састанака са званичницима држава региона, који су претходили председавању Унији, званична Софија истакла је да Србија припада Европској унији и да се ради на томе да се убрза процес њеног уласка у чланство.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи