Кубуровић: Измене Устава за независније судство

Министарка правде Нела Кубуровић каже да ће из Устава Србије бити избрисана одредба по којој се сада судије и тужиоци у првом мандату бирају на три године, да ће Устав прописати разлоге за њихово разрешење, те да о избору носилаца правосудних функција више неће одлучивати извршна и законодавна власт.

У интервјуу за Танјуг Нела Кубуровић, говорећи о уставним изменама у области правосуђа на којима се ради, као главну новину најављује управо више неће бити избора на три године, а то објашњава тврдњом да такво решење не може да обезбеди судијама и заменицима тужилаца довољно независности.

"Претпостављам да ће и Народна скупштина и Влада Србије бити искључене из процеса избора носилаца правосудних функција. Влада, када је реч о предлагању тужилаца, а Народна скупштина када је реч о избору судија и заменика тужилаца и тужилаца", наводи министарка. 

Такође, изменама Устава, биће предвиђен потпуно нови састав Високог савета судства (ВСС) и Државног већа тужилаца (ДВТ), тако да представник Народне скупштине више неће бити један од чланова оба тела, која сада броје по 11 чланова, додала је Кубуровић. 

Каже, међутим, да су још спорна нека питања, попут оног која је већина потребна за избор будућих чланова ВСС и ДВТ и колико чланова треба да имају та тела.

"Такође, како сам најављивала током целе године, будући Устав треба да прецизира разлоге за разрешење судија и тужилаца, како не би долазило до злоупотребе и честог мењања закона, што, на неки начин оставља непредвидљвиост у том делу. Сматрамо да Устав треба да пропише све разлоге за разрешење и судија и тужилаца", каже министарка правде. 

Она је подсетила да је од маја ове године вођена јавна расправа о могућим решењима за уставне промене, те да је сада у току израда нацрта. 

Кубуровић најављује да ће бивши члан Венецијанске комисије (ВК) Џејмс Хамилтон око 10. јануара доћи у Србију и заједно са представницима Министарства правде размотрити све одредбе које су припремљене, након чега ће нацрт бити достављен ВК на мишљење и биће објављен ради јавне расправе у нашој земљи. 

Министарка је указала да ће након промена Устава уследити доношење нових закона о судијама и јавном тужилаштву, као и измене Закона о Правосудној академији, којима ће бити потпуно регулисан поступак избора судија и тужилаца, као и положај Академије у правосудном систему. 

Говорећи о правилницима за први избор судија и заменика тужилаца који су у протеклом периоду оспорени пред Уствним судом, она је подсетила да је ДВТ након покретања иницијативе за оцену уставности правилника, у кратком року изменио правилник у складу са примедбама из одлуке Уставног суда о покретању поступка за оцену уставности, те да је након тога поступак за избор заменика тужилаца, који је био стопиран, поново покренут. 

"Сада имамо ситуацију да је Уставни суд оспорио и Правилник ВС С и донео привремену меру којом се спречава окончавање започетих конкурса за избор судија. Верујем да ћемо током јануара радити на томе како би се што пре стекли услови за избор судија, с обзиром да је велики број упражњених судијских места нарочито у основним и вишим судовима", навела је Кубуровић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи