Тачи: Косово није Сирија, него европско питање

Косовски председник Хашим Тачи рекао је да "Косово није Сирија" да би се око њега ангажовали сви глобални актери и додао да је "Косово европско питање".

Хашим Тачи је на годишњој прес-конференцији прокоментарисао спремност Русије да учествује у процесу дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине, али је поновио да је тражио "директније учешће САД", преноси Радио Слободна Европа.

Тачи је нагласио потребу да трећа страна посредује у дијалогу са Београдом, што сада чини ЕУ, истичући подршку САД у том процесу.

"Ја сам тражио директније учешће САД. У дијалогу који траје пет година посредовала је ЕУ уз америчку подршку", рекао је Тачи.

Додао је и да је Косово "суверена и независна земља" која одлуке о "добросуседским односима" доноси сама, а да је адреса "која олакшава и води дијалог, Брисел, односно ЕУ, којој теже да се учлане и Косово и Србија".

Тачи је рекао да верује и да ће Русија након окончања овог процеса одиграти своју улогу тако што неће уложити вето у Савету безбедности на чланство Косова, наводи РСЕ.

Поновио је да процес дијалога улази у "коначну фазу", а да то подразумева или реципрочно признање између Београда и Приштине или окончање процеса са правом Косова да се учлани у УН, преноси РСЕ.

Тачи је поновио и да је Специјални суд за ратне злочине на Косову "историјска неправда", али да је формиран ради очувања партнерства са САД, НАТО-ом и ЕУ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи