Вучић: Разговарали смо и о Центру у Нишу

Србија је војно неутрална земља и мора да осигура себе, рекао је председник Србије Александар Вучић новинарима. Наводи да је са руским председником разговарао и о Руско-српском хуманитарном центру у Нишу.

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је са руским председником Владимиром Путином разговарао о свим важним питањима, укључујући и статус Руско-српског хуманитарног центра у Нишу.

Упитан да ли је са руским председником разговарао о статусу Руско-српког хуманитарног центра у Нишу, Вучић је кратко навео да је са Путином разговарао о свим важним питањима.

"Посебно у нашим разговорима у четири ока", рекао је Вучић.

Вучић је раније, уочи разговара са Путином у Москви, рекао да то није лака тема за нас.

"Верујем да нико не би био у мојој кожи. Рачунам да ће наши руски пријатељи имати стрпљења да саслушају наше аргументе, а какав ће бити одговор Србије, тај одговор ће дати Влада Србије у периоду који је пред нама у складу са сопственом независношћу и сувереношћу која се огледа и у доношењу одлука", рекао је раније председник Србије.

Вучић је данас рекао да је са руским председником имао веома озбиљан и детаљан разговор о војно-техничкој сарадњи.

"Србија је војно неутрална земља, Србија мора да осигура себе и Србија ће напредовати у смислу своје операбилне функционалности. То је оно што могу да вам кажем", рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара о војно-техничкој сарадњи, с обзиром на то да је у јавности спомињана набавка хеликоптера и ПВО система.

Вучић истиче да је са Путином имао добар и садржајан разговор. "И да, у четири ока смо разговарали", додао је Вучић.

"Обезбеђујемо сигурно енергетско снабдевање"

Одговарајући на питање шта је постигнуто споразумима из области енергетике и шта значи изјава председника Русије да ће Србија бити важна карика у транзиту гаса, Вучић је објаснио да ће Србија пре свега бринути о количинама гаса за сопствене потребе.

"Пошто је председник Путин рекао да они не знају какви ће њихови односи са Украјином бити у 2019. и да је могуће да се та рута заустави, ми смо почели и већ годинама радимо на томе на успостављању друге руте", истакао је Вучић.

Напомињући да је разговарао са премијером Бугарске Бојком Борисовим, који је навео да прави "европски хаб" близу Црног мора, те да ће добијати гас из пет различитих праваца, а да је кључни "Турски ток", одакле ће, каже Вучић, гас ићи у Србију ка Мађарској и Аустрији.

"Гас до границе са Србијом допрема Бугарска, ми преузимамо, градимо наш гасовод и то је веома важно за нашу индустрију, за бржи напредак наше земље. Један крак из Србије иде ка Мађарској, даље ка Аустрији, а други кракови у зависности од потреба земаља у региону могу да иду према њима", истакао је председник.

Како каже, у том смислу смо ми свакако важна земља на том путу и имаћемо користи од тога, уколико дође до реализације и не буде проблема као што је то било са "Јужним током".

"То је за нас од изузетног значаја, обезбеђујемо сигурно енергетско снабдевање, али можемо као важна земља имати и додатне користи од тога", рекао је Вучић.

Напомиње да би волео "све те стручњаке који соле памет да кажу одакле ћемо да узмемо гас", будући да, каже, слуша приче "Литванија је узела ЛНГ, биће на Крку..."

"Јесте ли видели ви то на Крку? Ја још нисам, а и кад направе, Мађари неће да узимају", рекао је Вучић.

"Ово је за нас, како изгледа, једино могуће решење и ми смо задовољни што смо до тога дошли", навео је Вучић.

"Невероватни експерименти, пас је жив и добре воље"

Председник Србије је изјавио да је импресиониран оним што је видео на руском Институту перспективне технологије у Москви, укључујући експеримент са псом зароњеним у специјалну течност без азота, за чију "судбину" су га новинари данас питали.

"Пас, кога су руски научници заронили у неку чудну посуду не само да је преживео, него је био добре воље, што ме је изненадило", изјавио је Вучић, упитан за коментар догађаја прликом посете руском Институту.

Реч је о експерименту током којег су руски научници пред српским председником заронили пса јазавичара у резервоар испуњен течношћу која не садржи азот.

Та течност би, како је раније пренео Б92, требало да елиминише услове за настанак кесонске (декомпресионе) болести при, на пример, спасавању морнара из потонулих подморница.

Председник Вучић је објаснио новинарима да су му на Институту перспективне технологије показали неке невероватне ствари, укључујући експеримент са псом зароњеним у поменуту течност.

"Тако да, никаквих проблема ту није било. Реч је о дивној животињи, било ми га је жао, помислио сам да ће стварно да га удаве у тој чудној посуди, али то је њихов Институт ", рекао је Вучић новинарима.

Пас не само да је преживео, истиче председник, него је био добре воље, што га је, како је рекао, изненадило, тако да - никаквих проблема ту није било, рекао је Вучић.

"Људи не морају да брину, то дивно псетанце је у одличном стању и био је веома весео. Приказали су како је могуће да животиња користи воду као ваздух, после неколико тренутака панике, без икаквих проблема пас у томе опстаје", рекао је Вучић.

Та течност би могла да се користи и код превремено рођене деце, као и код људи чији су дисајни органи повређени у пожару.

Вучић је напоменуо да је у Русији видео још неке "невероватне ствари", као што је цвеће које може да расте без земље.

"Невероватно је и како цвеће може да расте без земље, чуди ме да вам то није привукло пажњу. Без ичега. Нисам био у стању да разумем како га хране, објашњавали су ми 10 минута и и даље нисам разумео", каже председник.

Такође, како је рекао, руски научници су и прикачили на неке електроде пацова, хрчка и у стању су да, по њиховом ваздуху, виде колико су болесни, да ли могу да развију рак плућа или не.

"Много су напреднији него ми, раде у науци готово невероватне ствари, раде све могуће технологије, које ћемо ми вероватно да радимо за 20-30 година. Тако да, много тога смо имали прилике да видимо у Москви, што је другачије од уобичајених ствари и захвалан сам нашим домаћинима што су нам то показали", рекао је председник Србије.

То, према његовим речима, показује зашто су руски инжењери и научници, без обзира на економску снагу, у стању да иду испред и многих других који су економски снажнији.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи