Кандић: Хаг није ослободио Србију одговорности

Координаторка Регионалне комисије за утврђивање чињеница о ратним злочинима (РЕКОМ) изјавила је да то што се у пресуди Ратку Младићу не помиње учешће Србије у злочиначком подухвату у Босни и Херцеговини, као у случају Хрватске у предмету "Прлић и остали", не значи да је Хаг Србију ослободио одговорности.

Наташа Кандић је за Радио Слободна Европа рекла да је "изостављање из пресуде Ратку Младићу улоге Србије у злочиначком подухвату учињено и у пресуди Радовану Караџићу".

"Међутим, не треба заборавити пресуду Милану Мартићу (лидеру Републике Српске Крајине у Хрватској), Милошевић и остали се помињу као део удруженог злочиначког подухвата, укључујући и Шешеља, који је у првостепеном поступку ослобођен. Дакле, сви они званичници Србије који су изостављени у пресудама Караџићу и Младићу, прецизно је наведена њихова улога у Мартићевом случају", рекла је координаторка РЕКОМ-а.

Оценила је да је "тиме задовољен основни захтев који је суд поставио још у случају Тадић (Душко) да је у сваком новом предмету, судско веће обавезно да разматра и карактер оружаног сукоба, а касније је додата и нова категорија – удружени злочиначки подухват".

"На судијама је да донесу одлуке. Не мислим да су направили грешку што нису поменули улогу Милошевића у удруженом злочиначком подухвату у пресудама Караџићу и Младићу, док је то учињено у случају Милана Мартића. То није грешка, као што је ослобађање Момчила Перишића и Анте Готовине", рекла је Кандићева.

Додала је да "морају добро да се проуче одлуке суда и прихвати одговорност за погрешне политике лидера које неки славе као хероје".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи