Трибина "Крај Хашког трибунала"

У Београду је одржана трибина "Крај Хашког трибунала" на којој су резимирани резултати рада тог суда.

Хашки трибунал своја врата званично затвара церемонијом 21. децембра. Незванично, већ их је затворио данашњом пресудом. Двадесет четири године његовог рада, 161 оптужницу и 1.610 година досуђеног затвора – резимирали су учесници трибине у Београду.

"Подигло је ту свест о одговорности и потреби да они који су учествовали у злочинима на овај или онај начин одговарају. Друго, Хашки суд је послао и снажну политичку поруку и мислим да се у великом броју случајева почело донекле водити рачуна о међународном хуманитарном праву", рекао је Иво Јосиповић, бивши председник Хрватске.

Као мањкавости суда наводе дуге процесе и то што многи до Трибунала нису ни стигли.

"То што неки који је требало можда да буду оптужени и осуђени нису дошли уопште до Хага или кад су дошли су ослобођени, не значи да ови који су осуђени нису одговорни", навео је Немања Стјепановић, истраживач Фонда за хуманитарно право.

Због тога предлажу да се хиљаде докумената и доказа из Хага користе као смернице за нове процесе у националним правосудним системима. А пре нових пресуда, напомињу да би оне донете требало прихватити.

"То негирање је оно што уствари ствара највеће незадовољство и доприноси непомирењу људи у региони, него даљем раздвајању. Ја се бојим да политичке елите то врло свесно раде", истакла је Џенана Каруп Друшко из Удружења транзициона правда, одговорност и сећање.

Некадашња портпаролка Тужилаштва Хашког трибунала Флоренс Артман навела је да је важно борити се против порицања.

"Борити се против порицања, јер порицање је наставак злочина. То је један елемент продужавања злочина на други начин. Порицање је врло опасно и порицање је уништавање будућности", нагласила је Артманова.

Учесници трибине у Центру за културну деконтаминацију сагласни су да је Хашки суд, упркос свим недостацима, био добро решење за осуду злочина на простору бивше Југославије.

С тим се не слаже Симо Спасић, председник Удружења породица киднапованих и несталих са Косова и Метохије. Због њега је трибина почела са закашњењем, а Спасић је повремено прекидао говорнике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи