Александра Јоксимовић о извештају Атлантског савета

Сједињене Америчке Државе су спремне да дају активан допринос, како би се што брже дошло до стабилности, просперитета и демократизације региона, каже Александра Јоксимовић, председница Центра за спољну политку коментаришући за РТС јучерашњи извештај Атлантског савета.

Јаче присуство америчке војске у Југоисточној Европи, то је прво на реду, камп Бондстил идеалан је за то, наводи Атлантски савет. Тај предлог оправдавају потребом да се постигне безбедност региона. Други корак је историјско зближавање са Србијом што, наводе, није ново, пише у извештају. 

"Београд може и треба да буде близак партнер и савезник у региону, али то може да постане једино уколико почне значајно да се дистанцира од Русије", истиче Атлантски савет.

Савет види ЕУ као главног играча на Западном Балкану, а од Америке ће добити посебно пажњу и ауторитет.

"У овом тренутку заправо у ЕУ се појавио један простор који омогућава да се овај процес убрза и Сједињене Америчке Државе су спремне да дају на одређени начин активан допринос, како би се што брже дошло до стабилности, просперитета и демократизације региона. Србија се види као кључни играч у региону, од ње зависи пуна стабилност и даљи развој. Европска унија је фаворизовала Србију као потенцијално првог кандидата који може достићи оне неопходне критеријуме за пуноправно чланство", каже Александра Јоксимовић, председница Центра за спољну политку.

Постоји неколико отворених питања које Америка жели да види затворена. И у извештају се наводи да треба уложити напор да Атина и Скопље у будућности постану савезници. За Александру Јоксимовић друго отворено питање је позиција Босне и Херцеговине и свакако дијалог Београда и Приштине.

"Одавно смо фомулисали да се слажемо, око онога око чега се не слажемо, а то је питањe односа између Београда и Приштине, али у овом тренутку постоји једна снажна политичка воља која је исказана и из Београда да се ово питање заокружи. Сједињене Америчке Државе су значајне у овом процесу, пре свега, јер на приштинску страну могу вршити адекватан притисак да оно што је у оквиру Бриселског споразума постигнуто, да се имплементира", објашњава Јоксимовићева.

Намера да се Америка снажније ангажује на Западном Балкану, већ је добила прву потврду. За новог амбасадора у Скопљу именован је овдашњој јавности добро познат амерички дипломата Хојт Брајан Ји. А да ће америчка администарција уважити предлоге Атлантског савета, потврдио је амерички државни секртар Рекс Тилерсон.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи