Ружић и Ђокић: Добри међунационални односи суштински

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић констатовали су да је очување добрих међунационалних односа од суштинске важности како за читаво подручје БиХ, тако и за РС.

Они су размотрили низ конкретних питања о сарадњи у циљу унапређења развоја региона, саопштило је Министарство државне управе.

Саговорници су у Бањалуци оценили да су односи Српске и Републике Србије традиционално на високом нивоу и да је важно да се та сарадња у свим сегментима и даље развија и унапређује.

Министри су разменили мишљења и искуства у вези са јачањем капацитета јавне управе, као и реформама и моделима управе који би могли да се примењују у Републици Српској, истичући то и као важан елемент у процесу европских интеграција.

Министар државне управе и локалне самоуправе је разговарао и са директором и запосленима Инспектората Републике Српске о реформи инспекцијског надзора.

Ружић је нагласио да Србија жели да учи од Српске која је пре 10 година успешно спровела ову реформу, а све ради даљег унапређења ефикасности инспекцијских служби у Србији.

Министар је истакао да до доношења Закона о инспекцијском надзору у Србији није спроведена суштинска свеобухватна реформа инспекцијског надзора и да тај закон представља један од најважнијих реформских закона који је у протеклих неколико година донет, саопштило је ресорно министарство.

"Постигли смо бољу координацију инспекцијских органа, стандардизацију и уједначавање праксе", рекао је Ружић и нагласио да је тај закон донет како би привреда могла више да се развија, а да се мање оптерећује посетама инспекцијских служби.

"Зато је важно јачати саветодавну улогу инспекција и дијалог између привреде и инспекција", подвукао је министар.

С друге стране, кроз реформу инспекцијског надзора тежимо да модернизацијом олакшамо посао, рекао је Ружић.

Министарство ради на успостављању јединственог информационог система - Е инспектор, што ће помоћи у раду инспекција, јер у потпуности подржава и заокружује све њихове пословне процесе, као што су: планирање надзора, управљање ризиком, вођење регистра предмета и субјеката надзора, припрема инспектора за надзор, рад на терену, дигитална архива, евиденције жалби, анализе података и извештавање.

Директор Инспектората Републике Српске, Предраг Томић, указао је да је њихов информациони систем у употреби од 2010. године и да су презадовољни резултатима његове примене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи