Пресуде неће пореметити односе

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић оценио је да пресуде Хашког трибунала не могу пореметити регионалне односе, напомињући да различити ставови о појединим питањима не смеју бити јачи од жеље да се живи у миру и стабилности.

Селаковић је у емисији "Упитник" на РТС-у рекао да из угла Србије не види ниједан разлог зашто не би дошло до посете трочланог Председништва Босне и Херцеговине Србији.

Показали смо досадашњим ставом и политиком да је Србија окренута миру, стабилности, сарадњи у региону и превазилажењу проблема из прошлости, рекао је Селаковић.

Говорећи о раду Хашког трибунала, он је истакао да је Србија за време Александра Вучића успела да промени однос према том суду и да му од 2012. године није изручен ниједан Србин.

Помирење у региону зависи од људи који воде државе, а Србију воде људи који желе мир, стабилност и сарадњу, рекао је Селаковић и оценио да српски народ има највише разлога да буде незадовољан радом Хашког трибунала.

Селаковић је рекао да је бесмислица да је у Хашком трибуналу доказано да је циљ сукоба било стварање "велике Србије", указујући да то није ни био предмет рада Трибунала.

"Шаиновић као део српске историје и човек који је доносио државне одлуке има право да говори, баш као и генерал Лазаревић који је бранио своју земљу. Осуђен је пред Трибуналом, издржао је казну", рекао је Селаковић.

Бивши премијер Србије Никола Шаиновић подсетио је да је и тужилац Џефри Најс у судници одустао од оптужбе против Слободана Милошевића за "велику Србију".

Упитан да ли је Милошевић знао за злочине у Сребреници и Сарајеву, Шаиновић је рекао да се покушавало наћи политичко решење, али да Србија није имала одлучујући утицај.

Милошевић га је можда имао на почетку, али касније све мање, до разлаза 1993. године, рекао је Шаиновић, који наводи да су сви били свесни могућих оптужница Трибунала против Милошевића.

Шаиновић је рекао да би желео да види међународну правду која ће направити искорак и санирати неправду Хашког трибунала, јер за злочине над Србима на Косову нико није осуђен.

"Злочини на Косову су бацили љагу на нашу борбу која је била легитмина и то ће ме оптерећивати до краја живота", рекао је Шаиновић, који подсећа да је пресудама Трибунала утврђено да су први злочини почињени после почетка НАТО бомбардовања.

Трибунал је имао историјску прилику за помирење, сва овлашћења, потрошено је око три милијарде долара, али то није остварио, додао је Шаиновић.

Адвокат Новак Лукић рекао је да не воли да предвиђа, али да верује да би евентуална сутрашња пресуда лидерима Херцег Босне, Прлићу и осталима, могла да буде омча око врата Хрватској, уколико се утврди да је Фрањо Туђман са сарадницима био на челу удруженог злочиначког подухвата.

То би био непријатан, хладан туш за све оно што су причали током рата у Хрватској и Босни, сматра Лукић, напомињући да не верује у ослобађајуће пресуде.

Лукић је оценио да је поновљено суђење Јовици Станишићу и Франку Симатовићу важно за Србију, јер је питање паравојих формација "вруће кестење" у том предмету.

Он сматра да Трибунал није испунио свој задатак, јер је требало да суди и осуди за тешка кривична дела, а то није урадио.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи