Тилерсон о Балкану: Етничке линије да не буду борбене линије

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон позвао је народе на Балкану да напусте "старе анимозитете" како би се одржао мир у региону.

Рекс Тилерсон је поручио да ће САД наставити да сарађују са партнерима у ЕУ како би омогућили стабилност, просперитет и демократију на Балкану.

"Имате прилику да одредите нови ток историје, крвне линије не би требало више да буду линије битке", рекао је Тилерсон на предавању о америчком партнерству са Европом, који је одржао у центру "Вудро Вилсон".

Навео је да САД у свету виде да постоји "нова генерација Срба, Хрвата, Албанаца, Бошњака и Косовара и других који ће опростити прошлости, иако не могу никада да је забораве".

"САД признају крхкост Балкана и наставиће да сарађују са партнерима у ЕУ како би довели стабилност, просперитет и демократију у регион. Људима балканских земаља кажемо да напусте старе анимозитете тако да се мир може одржати", поручио је Тилерсон.

"САД остају посвећене европској безбедности"

Агенција АП преноси да амерички државни секретар настоји да увери Европу да САД остају у потпуности посвећене европској безбедности, нарочито у, како се наводи, борби против "претњи из Русије". 

На предавању у центру "Вудро Вилсон", Тилерсон је нагласио да би САД биле прве које би реаговале на било какав напад на европског савезника у сладу са клаузулом о обостраној одбрани члана пет НАТО-а.

Тилерсон је нарочито критиковао Русију, наводећи да су "њене војне интервенције у Грузији и Украјини и мешања у европске изборе и политику" неприхватљиви и недостојни одговорне чланице међународне заједнице.

Америчка агенција оцењује да је циљ Тилерсонових коментара био да отклони нашироко распрострањене забринутости да се Трампова администрација повлачи из Алијансе тиме што тражи од европских чланица да троше више на одбрану својих земаља.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи