Брнабићева о недоумицама у вези са законом о родној равноправности

Председница владе Ана Брнабић каже да је закон о родној равноправности веома важан и да ће се лично заложити да он што пре буде усвојен, као и да је враћен на дораду како би била размотрена сва релевантна мишљења.

Брнабићева је навела да и њој неке ствари нису биле јасне, будући да је првобитни нацрт закона предвидео оснивање нових агенција и комисија у оквиру владе у тренутку када се настоји да влада буде мања и ефикаснија.

"Треба да имамо нова тела у влади, која захтевају нова запошљавања и хтела сам да видимо да ли је могуће да са оним што тренутно имамо у влади урадимо то што закон предлаже. То ми је било важно, јер ћемо сутра да будемо критиковани што отварамо нове савете и запошљавамо нове људе, а нико неће рећи да има разумевања", рекла је Брнабићева одговарајући на питања на панелу "Добро управљање и ефикасност грађанског учешћа".

Додала је да би желела да се још једном размисли да ли је могуће да се све уради са организацијама цивилног друштва и оснивањем неког међуресорног тела.

Такође, рекла је да нацрт у последњем облику предвиђа пуно административних оптерећења за послодавце, укључујући и мала и средња предузећа, а то, како је појаснила, значи, рецимо, да свако предузеће мора да пише извештаје о броју запослених мушкараца и жена, о томе када је расписан неки конкурс за посао, колико се пријавило мушкараца, а колико жена, ко је примљен, зашто је примљен мушкарац, а не жена или обрнуто.

"Хтела сам још једном да проверим са ПКС-oм да ли је то свима у реду", рекла је она и додала да би у том случају сва предузећа са више од 50 запослених, али и све локалне самоуправе морале да запосле још људи које ће се бавити само тим питањем.

И за локалне самоуправе важи исто, додала је, односно и тамо би се морали запослити нови људи и то у тренутку када се настоји да се смање трошкови рада самоуправа.

"Тај закон је важан, али да ли он мора толико да прошири и републичку управу и локалне самоуправе. Можда и мора, можда ће закон ићи овако. По мојим информацијама, он је опет у процедури мишљења, ја ћу га гурати да иде што пре, зато што мислим да је вазан. Али да се онда разумемо да смо, када уводимо нове обавезе и запошљавање, заједно у томе. Још данас поподне ћу да проверим докле смо стигли са тим", рекла је Брнабићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи