Јовановић: Русија треба јасно да каже праве намере према Србији

У Србији не постоји никакав унутрашњи сукоб који би се могао упоредити са оним што се у Украјини дешавало 2014. године и уместо неуспешних и опасних метафора руски министар спољних послова Сергеј Лавров треба јасно да каже шта то Москва очекује од нас – отворено и поштено, као што је то рекао Запад, поручио је лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

"С обзиром на то да Москва то није рекла, као закључак се намеће констатација да не смеју ништа да кажу о својим правим намерама, очекујући да се Србија још једном жртвује у име интереса Русије. Такво понашање неуспешно камуфлира намере Москве да још једном шансу за себе потражи у дестабилизацији региона, тако што ће пружити подршку српским националистима, оживљавајући заједно са њима политику деведестих, пре свега у односу према Косову и Босни и Херцеговини", сматра Јовановић.

Тиме се директно руше вишегодишња настојања наше земље да учврсти своју европску оријентацију, оцењује Јовановић.

"Интерес Србије јесте решавање криза на Косову и у Босни и Херцеговини кроз партнерство за земљама Запада које су, за разлику од Русије, преузеле одговорност за мир, конкретно радећи на одрживим решењима", поручује лидер ЛДП.

Са друге стране, Русија користи Србију у обрачуну са Западом, не водећи рачуна о чињеници да жртвује тако читаво наше друштво, с обзиром на то да од тога има корист, јер тако остварује своје циљеве, наводи Јовановић.

"Таква ситуација нас води у неприхватљив сукоб са Европском унијом и Сједињеним Америчким Државама, који су ставили до знања да у следећој години желе да реше најтеже проблем на Балкану. То ће се догодити са нама или без нас и зато немамо простора за дилему", оцењује Јовановић.

Како каже, морамо градити партнерство са земљама ЕУ и са САД од којих пресудно зависимо и не смемо остати заглављени у слепој улици у коју нас гура Москва, користећи све наше слабости, наводи се у саопштењу ЛДП-а.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи