Соња Лихт: И Европа у проблему због мањка владавине права

Председница Фонда за политичку изузетност Соња Лихт је навела да је Европа у кризи због мањка владавине права. Истиче да су људи незадовољни на свим странама света јер имају осећај да су маргинализовани, јер не верују својим политичким представницима.

"То је велики проблем и нас на Балкану. Нема економског развоја без владавине права", навела је Соња Лихт.

Нагласила је да су и учесници Београдског безбедносног форума задовољни дебатама које су се на њему одигравале.

"У ова три дана чула сам много похвала како људи говоре и чују нове ствари. Овај форум је показао спремност и знатижељу људи који су спремни да разговарају о актуелним проблемима у политичком и цоцијалном оквиру", навела је председница Фонда за политичку изузетност.

Напоменула је да је слоган форума "Како градити заједничку будућност у доба несигурности" веома актуелан у свету, Европи, Балкану.

"Људи су незадовољни на свим странама света јер имају осећај да су маргинализовани јер не верују својим политичким представницима. Својим елитама. Не сметају им они који поседују богатство већ медијатори између њих и власника капитала. Ти медијатори су и политичка класа", навела је Соња Лихт.

Главни проблем данас у Европи представљају урушавање људских права и демократије и то не само у нашем региону него и у земљама Европске Уније, рекла је Танјугу Соња Стојановић Гајић, директорка Београдског центра за безбедносну политику након завршетка седмог Београдског безбедносног форума.

Соња Стојановић Гајић наводи да до таквих проблема долази јер делови становништва у друштвима растућих неједнакости не верују политичким елитама.

"Такви делови становништва су лак плен за популисте. Полулисти застрашују те делове становништва мигрантима када је у питању Европска унија или народи суседних држава када говоримо о региону", навела је Стојановић Гајић.

Напомиње да Европска унија због слабљења демократије губи снагу да утиче на процесе у друштвима које је чине.

"Наша препорука је да Европска унија мора да осигура владавину права као темељ европског идентитета. Свако ко је за демократију, макар то били представници цивилног друштва или медија, треба да изађу на улице и разговарају са људима као што то раде популисти", навела је директорка Београдског центра за безбедносну политику.

Према њеним речима, друга препорука Београдског безбедносног форума је да политички чиниоци у региону морају да узму ствари у своје руке.

"Морамо константно да будемо ангажовани у дијалогу, да решавамо проблеме без туторства ЕУ. Да би се неке неизвесности решиле морамо без страха о њима да разговарамо у отвореном дијалогу баш као што је то случај био са нашим форумом" истакла је Стојановић Гајићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи