Харадинај: Због поређења Косова и Каталоније теже до ЗСО

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је данас, говорећи о формирању Заједнице српских општина, да би "Косово деловало по многим питањима, када би било сигурније по питању своје перспективе" и да "нови приступ Србије – да се обрати ЕУ и да упоређује Косово са Каталонијом – не олакшава ове теме и отежава климу".

Харадинај је у интервјуу за Радио Слободна Европа рекао да поводом формирања ЗСО "треба да се делује онако како је Уставни суд донео одлуку, а када је утврдио да су поједини делови споразума о Заједници у супротности са Уставом и да треба да се хармонизују са косовским законодавством".

"Ми нисмо кандидат за ЕУ, једино имамо потписан Споразум о стабилизацији и придруживању. Ово је веома закаснела фаза за Косово. Још немамо либерализацију виза. Још нисмо напредовали на путу ка НАТО-у. Још нисмо дали уставно име и мандат војсци Косова. Неки од ових процеса би унапредили капацитете и могућности Косова да предузме смеле кораке када се ради о појединим питањима у земљи", тврди Харадинај.

Навео је да је "Косово ове године прошло кроз изборне процесе и да је у том смислу неодржива политичка агенда допринела томе да се размотри пријем Косова у Интерпол и Унеско".

"Што се тиче Интерпола, ми смо већ кренули са радом како би се следеће године пријавили за пријем, а што се тиче Унеска, то ће бити за две године, а у међувремену потребна је једна озбиљнија мобилизација", казао је Харадинај.

Он је рекао да је "на Косову недостајао озбиљан рад тим поводом, али је навео и да "мора да се преиспита и понашење званичног Београда када је у питању њихова опструкција приликом чланства Косова у међународне организације".

Радио Слободна Европа наводи да је Харадинај рекао да "процес дијалога (са Београдом) сада предводи косовски председник Хашим Тачи", али да је "у току припрема платформе о очекивањима Косова из овог дијалога, како би тај процес био на услузи грађана".

Харадинај је указао да ће "влада подржати агенду председника о дијалогу" и да "очекује и ангажман опозиције у том процесу".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи