Брнабић: Београд се не колеба, желимо да будемо у ЕУ

Дијалог у региону је ту и никад није био јачи, поручила је премијерка Србије Ана Брнабић на Панелу лидера у оквиру Бледског стратешког форума. Истиче да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије.

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је на Панелу лидера да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије и да је то место где, како је рекла, желимо да будемо, те одлучно истакла да нема места утиску да се званични Београд колеба по том питању.

"То је наш стратешки циљ... Србија је уложила пуно времена и напора у регионалну сарадњу и стабилност", рекла је Брнабићева одговарајући на питање модератора да ли дели утисак да се Србија, имајући у виду, између осталог, и утицај и односе са Русијом, колеба када је у питању ЕУ.

Подсетивши да су у последња два месеца одржани изузетно важни регионални скупови на којима је економија била у фокусу, а пре свега повезивање и успостављање транспортне заједнице, Брнабићева је рекла: "Дијалог у региону је ту и никад није био јачи."

Како је додала, то ће утицати на све, допринети да сви напредују, а за ЕУ ће бити сигнал посвећености европској интеграцији.

Говорећи о утицају Русије, премијерка је поновила да је за Србију ЕУ место где жели да буде, истакавши да су везе Србије и Русије традиционалне, верске и економске.

Њен став по том питању, рекла је, потпуно је јасан, те додала да је перцепција "чудна ствар".

"Кажете војна сарадња са Русијом, а када погледате бројке, видећете да Србија има најинтензивнију сарадњу и највише вежби билатерaлно са САД, потом са НАТО-ом у оквиру Програма за мир, па тек онда Русијом, али је перцепција сасвим другачија", констатовала је Брнабићева.

Такође, подсетила је да Србија најактивније у региону подржава мировне мисије у свету, а у Европи је по том питању на седмом месту.

"То све утиче на другачији имиџ Србије", поручује премијерка.

Дигитализација приоритет

Иначе, из кабинета премијерке Брнабић је саопштено да је на Панелу истакла да је дигитализација њен приоритет, јер је то "пут за модернизацију рада државне управе, увођење савременог приступа администрације према грађанима и привреди и комплетну промену рада која мора доћи изнутра".

Додала је да је дигитализација шанса за убрзање економског раста и тражење шанси у нетрадиционалним гранама које могу обезбедити већи и бржи раст. Пример за то је, рекла је, је ИТ сектор у Србији, који је већ показао значајан потенцијал за раст и без снажне подршке Владе.

"Улога владе је да обезбеди услове да они показују потенцијал, буду успешнији и ја ћу на томе са мојим тимом у Влади радити, јер заједно треба да креирамо друштво које подржава оне који имају капацитет раста, јер тако сви идемо напред", навела је.

У саопштењу се наводи да је премијерка говорећи о нашим спољнополитичким приоритетима истакла да је за званични Београд ЕУ стратешко определење, јер је приступање ЕУ заправо рад на себи.

"Реформе које спроводимо, најбоље су за нас, јер на тај начин ми мењамо наше друштво на боље, истовремено се приближавајући ЕУ. Наше опредељење је војна неутралност и сарадња са свим земљама која то поштују", навела је премијерка.

У дискусији која је вођена на панелу, а која је за тему имала, промене са којима се суочава савремени свет и како младе укључити у друштво, Брнабићева је говорила о важности отворене комуникације и сарадње са младима, цивилним сектором, стручњацима и привредом.

Нагласила је да се кроз отвореност чује другачије мишљење и да се тако долази до најбољих решења која су много инклузивнија од решења само једне од страна.

"Двосмерна комуникација са младима изузетно је важна за свако друштво које жели да иде напред. Не можемо креирати промене на боље, без активног слушања оних за које креирамо будућност", изјавила је Брнабићева на "Стратешком форуму" који се одржава на Бледу у Словенији, саопштено је из Владе Србије.

"Београд отворен за дијалог с Приштином"

Незаобилазно питање премијерки на панелу тицало се решавања питања Космета, а она је поручила да је Београд отворен за дијалог са Приштином, да је учинио много у примени веома тешких и непопуларних одлука из Бриселског споразума и да би Приштина требало то такође да почне да ради, пре свега када је реч о формирању ЗСО.

"То би био корак у правом правцу", нагласила је Брнабићева.

Такође је истакла значај иницијативе председника Србије да покрене унутрашњи дијалог о Косову.

Говорила је и о процесу дигитализације и иновација у Србији, истакавши да је веома важно да се грађанима и привреди омогући бољи приступ државној управи.

Сматра такође да дигитализација и иновације мењају све и да у томе и Србија може да пронађе своју велику шансу.

Осврнувши се на најаву модератора, који је рекао да је претходно била министар дигитализације, она је рекла да јој је драго што је тако препознају иако је била на челу другог ресора.

Брнабићева о ИТ сектору

Пемијерка Брнабић је указала да је имала велике проблеме да придобије поверење младих из ИТ сектора.

"Када је председник Александар Вучић рекао да имамо огроман потенцијал у ИТ и да треба да успоставимо Савет у оквиру Владе, преко Твитера су ми, пре свега млади, из ИТ сектора, саопштили да то не чинимо са поруком 'успешни смо јер до сада нисмо имали везе са Владом'", навела је премијерка.

Брнабићева је рекла да они нису желели да имају везе са Владом и поред обећања да ће бити подржани.

"Требало ми је два до три месеца да успоставим поверење. Морала сам да их уверим да нећемо бити неко ко ће им паметовати или ко ће утицати на тржишту и све уништити", указала је премијерка.

Брнабићева је објаснила да је позвала ИТ експерте да заједно израде акциони план, и да су, након два или три успеха, почели сами да траже састанке и износе идеје.

"Сада се сами организују и преузимају лидерство", пренела је своје искуство са младима.

Брнабићева је најавила да ће као премијер инвестирати много више времена у промени перцепције ЕУ у Србији.

"Европа била на граници, сада се враћа"

На панелу на којем је говорила учествовали су и потпредседник ЕК Франс Тимерманс, генерални секретар ОЕЦД Анхел Гурија и бивши словеначки председник Данило Тирк.

Потпредседник ЕК је оценио, говорећи о различитим догађајима који су потресли Европу у последње време, да су Брегзит и избори у САД имали отрежњујући ефекат.

Сматра да се сада може бити више оптимиста или барем мање песимиста.

За разлику од времена пре годину дана када је Европа била на граници, сада се враћа, али људи су ипак видели да ЕУ није структура која је неповредива или да се не може распасти и желе да покажу да им је стало.

Истиче значај поновног повезивавања са грађанима ЕУ а посебно наглашава потребу да се млади нараштаји, и то хитно, укључе у процес опоравка.

Бивши председник Словеније Данило Тирк оценио је да је ЕУ потребна нова дефиниција солидарности.

"Све док ЕУ не пронађе нову дефиницију солидарности за 21. век њена легитимност ће бити доведан у питање", поручио је Тирк.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи