Вучић и Заев: Решавање несугласица кроз дијалог

Председник Србије Александар Вучић и председник Владе Републике Македоније Зоран Заев разговарали су телефоном и договорили се, у пет тачака, о принципима на којима ће се темељити односи две земље, а пре свега да ће све евентуалне несугласице решавати – дијалогом.

Како је наведено у заједничком саопштењу, Вучић и Заев су, у дугом и отвореном разговору, размотрили све новонастале околности у односима двеју држава и постигли сагласност у следећем:

1. Република Србија и Република Македонија ће искључиво дијалогом решавати сваку евентуалну несугласицу у међусобним односима.

2. Без обзира на све политичке разлике у одређеним важним политичким и регионалним питањима, Србија и Македонија ће се заједнички борити не само за очување већ и унапређење пријатељских односа српског и македонског народа и грађана Србије и Македоније.

3. Република Србија и Република Македонија уложиће још веће напоре за даље унапређење економских односа и повећање трговинске размене две земље.

4. Република Србија и Република Македонија, у складу са међународним јавноправним прописима, у доброј вери и на пријатељској основи штитиће права и интересе дипломатско-конзуларних представништава на својој територији.

5. Република Србија и Република Македонија интензивираће међусобну комуникацију на највишем нивоу, подржавати једна другу на европском путу и јачањем добросуседских односа доприносити стабилности региона, саопштила је Прес-служба председника Србије.

Из Председништва је саопштено и да ће Александар Вучић сутра примити амбасадорку Македоније Веру Јовановску Типко. 

Министарство спољних послова Србије саопштило је да ће од четвртка почети повратак особља наше амбасаде у Скопљу, а премијерка Ана Брнабић верује да ће македонски премијер одржати обећање о гласању Македоније о чланству Косова у Унеску.

У међувремену, Брисел је поздравио постизање споразума Србије и Македоније.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи