Измене Закона о пољопривредном земљишту по хитном поступку

Министарство пољопривреде потврдило је да ће измене Закона о пољопривредном земљишту, које би требало да странцима ограниче куповину српских ораница, бити усвојене до 1. септембра по хитној процедури.

Нацрт закона, који би требало да онемогући потпуну либерализацију трговине земљиштем договорену Споразумом о стабилизацији и придруживању, прошао је Владу Србије, а ових дана очекује се заказивање скупштинске седнице, рекли су агенцији Бета у Министарству пољопривреде.

Јавне расправе о закону није било, али у Министарству пољопривреде истичу да већ годину дана сарађују са различитим пољопривредним организацијама, које су, како наводе, задовољне предложеним изменама.

Сви детаљи новог закона још нису познати, али како је раније потврђено, главне измене су што ће странцима бити омогућено да купе до два хектара пољопривредног земљишта и то под условом да имају пребивалиште у Србији најмање десет година, као и да буду уписани у регистар активних пољопривредних газдинстава.

Закон би требало да ступи на снагу пре 1. септембра, када по Споразуму о стабилизацији и придруживању почиње примена одредби које изједначавају права грађана Србије и Европске уније при куповини српског пољопривредног земљишта.

Србија је потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању 2008. постала једина земља која је у поступку преговора о придруживању ЕУ прихватила обавезу да либерализује тржиште пољопривредног земљишта пре него што постане пуноправна чланица, док су се друге земље попут Пољске, Хрватске, Мађарске у преговорима избориле за вишегодишњу забрану продаје земље странцима и након уласка у Унију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи