Брнабић: ИТ сектор је велики потенцијал

Један од курсева у пилот-програму преквалификација у ИТ сектору окончан је на Факултету организационих наука у Београду, а председница Владе Ана Брнабић каже да је преквалификација само један корак на путу ка унапређењу ИТ сектора у Србији који је велики потенцијал.

Пилот-пројекат у априлу ове године покренуо је министарски Савет за иновационо предузетништво и информационе технологије, којим председава Брнабићева.

Како је саопштила Влада Србије, диплому о успешно завршеној обуци у програмском језику Јава, добила су 23 полазника, које очекује полагање теста за међународно признати Оракл Јава сертификат и прилика да као јуниор програмери похађају праксу у неколико водећих домаћих ИТ компанија.

Брнабићева је честитала је полазницима курса и навела да ИТ сектору недостају људи.

"Овај програм је осмишљен тако да кроз додатну едукацију креира кадрове који одговарају потребама компанија. Овај сектор има велики потенцијал и може да буде ослонац привредног раста и економског развоја Србије", рекла је Брнабићева.

Указала је и на чињеницу да успешним завршетком обуке, кандидати повећавају своју шансу да брже нађу посао у ИТ сектору.

После успешно завршених пракси полазници ће имати довољно искуства да нађу први посао на позицији програмера почетника.

Њима ће у наредних пет месеци бити доступан и научно-истраживачки центар Факултета организационих наука.

Обука за јуниор програмере у ИТ сектору, у оквиру пилот-програма, спроводи се осим Београда и у Новом Саду и Нишу.

Сви курсеви ће бити завршени до краја августа, након чега већину полазника очекују праксе.

Курс "Линк групе" у Београду похађа 15 полазника, а њих десет програм за Web Development.

Обука у "Vojvodina IKT klaster - VOICT" у Новом Саду, где су 24 полазника прошла курс из програмског језика Јава, завршен је прошле недеље.

За рад у програмском језику Јава курс похађа 12 полазника у "Кластеру за напредне технологије (НИЦАТ)" у Нишу, док њих 13 стиче знање за рад у програмском окружењу .НЕТ.

Школама ће бити исплаћено 30 одсто цене обука само ако полазник буде запослен са минималном нето платом од 40.000 динара у ИТ области, бар три месеца у периоду од девет месеци након завршетка обуке.

Образовни профил полазника едукације је разноврстан, од економиста и правника, до људи запослених у угоститељским делатностима.

Највећи број полазника има средњу стручну спрему и старости је од 26 до 35 година, док поједини имају и више од 56 година. Већина полазника тренутно није у радном односу, док је мањи број кандидата који су запослени.

План је да се, колико се пилот-пројекат покаже као успешан, у главној фази започне обука за додатних 900 полазника до краја ове године.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи