ЛСВ: Дан када су народи Војводине створили њену аутономију

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак истакао је да су данас и сутра важни датуми у историји Војводине.

"Аутономија Војводине је историјско и природно право њених грађана, јер је настала и потврђена вољом њених народа на Скупштини изасланика народа Војводине у Новом Саду 30-31. јула 1945. године, када су они јединствено одлучили да се Војводина, као Аутономна Покрајина, прикључи Србији", навео је Чанак.

Одлуке те скупштине, рекао је лидер ЛСВ-а, затим је потврдило и највише законодавно и представничко тело Југославије.

Аутономија Војводине, навео је Чанак, пре 72 године је конституисана тако да се не може укидати вољом републичке власти, јер је Војводина као аутономија ушла у састав Србије.

Према његовим речима, аутономија Војводине је поникла на антифашизму и модерном, наднационалном концепту, који је данас "све више изложен покушајима ревизије како би аутономија била деградирана, а временом и укинута, те нестале и све њене специфичности".

"Све су то разлози да се Војводини у предстојећој промени Устава Републике Србије врати и гарантује пуна аутономија какву је и имала када је била најразвијенији део Србије и један од најразвијенијих делова некадашње Југославије", навео је Чанак.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи