Ракић: Апостолова да објави уговоре

Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић позвао је специјалну представницу ЕУ Наталију Апостолову да објави комплетну документацију уговора за ревитализацију моста и изградњу зграде Универзитета.

"Комплетну тендерску и финансијску процедуру пројеката спровела је канцеларија амбасадорке Апостолове, зато захтевамо да се наведени уговори објаве, јер не желимо да будемо саучесници погрешних потеза госпође Апостолове, који, сигуран сам, немају подршку званичног Брисела", истакао је Ракић у саопштењу.

Он је навео да је изненађен изјавом коју је Апостолова дала новинарима у Приштини, да се апсолутно слаже са амбасадама Немачке и Француске на Косову и Метохији и да зарад истине која се дугује грађанима Северне Митровице Апостолова треба да објави комплетну документацију уговора.

"Дубоко верујем да ће грађани бити изненађени подацима да је канцеларија амбасадорке Апостолове одобрила да се финансирање ревитализације моста обави за 1,2 милиона евра, а надзор над спровођењем пројекта финансира са огромних 1,9 милиона евра што је невероватно", указао је Ракић.

Зарад транспаретности Ракић тражи и да се објави уговор о изградњи зграде Универзитета, јер је, како наводи, у том уговору амбасадорка Апостолова одобрила да фирма која је израдила пројекат, истовремено добила и уговор за извођачки надзор истог пројекта, што је незабележено у раду било које организације, а што није смело да се дозволи да Апостолова брине о новцу грађана Европске уније како тврди.

"Општина Северна Митровица је отворена за сарадњу са свим донаторима, али нас овакве изјаве изненађују", истакао је Ракић.

Апостолова је раније изјавила да Европска унија није одговорна за отказивање финансијске помоћи Северној Митровици.

Она је у изјави за РТК2, Кос сев и Радио Слободну Европу казала да је одлука о прекиду пројеката донета у седишту Европске уније и да су та средства враћена. Oдбацила je политичку и било коју другу позадину проблема.

"Општина Северна Митровица је требало да омогући приступ радним областима и уклони илегалне објекте. Они то нису учинили и ми нисмо имали другу опцију, него да обуставимо пројекте. Жао нам је ученика и студената, али одговорност је на општини. Новац је изгубљен и враћен Европској унији. Ми ћемо се држати наших правила, које морају поштовати и наши партнери, јер се ради о новцу наших грађана", навела је Специјална представница ЕУ на Косову.

Она је додала да "одлука нема никакве везе са ревитализацијом моста, као што тврди градоначелник".

"За обустављање пројеката одговорни су они. Не постоји политичка позадина наше одлуке. Никада се нисам бавила условљављавањем", рекла је шефица Канцеларије ЕУ на Косову.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи