Дачић с ирачким колегом о развоју сарадње и међусобној подршци

Министри спољних послова Србије и Ирака Ивица Дачић и Ибрахим ел Џафари потписали су два меморандума у циљу унапређења традиционално добрих односа две земље и договорили се о одржавању билатералних састанака једном годишње.

Дачић је оценио да је Ирак значај политички и економски партнер Србије и захвалио на његовом "разумевању позиције Србије када је у питању Косово", додавши да Београд жели да се то питање реши, а не да буде замрзнут конфликт.

"Србија је спремна да разговара о свим спорним питањима, али не можемо да прихватимо праксу да било ко једнострано може да донесе одлуку о проглашењу независне државе, а онда зависите од великих сила, да ли вас воле или не воле, и у једном случају ту праксу прихватите, а у другом не", навео је Дачић.

Шеф српске дипломатије је захвалио Ираqку на подршци упркос притисцима великих земаља који се некад, како је додао, базирају на верским компонентама, иако је "јасно да то нема везе с религијским питањима".

Шефови дипломатија две земље потписали су меморандум о разумевању о успостављању политичких консултација о питањима од заједничког интереса министарстава спољних послова и договор влада две земље о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша.

Договорено је и ;одржавање редовних билатералних састанака, наизменично у Србији и Ираку, ради развијања свеобухватне сарадње, од економије, инвестиција, војно-одбрамбене индустрије до образовања.

"Желимо да подстакнемо развој економске сарадње, да олакшамо нашим грађанима путовања и комуникације", рекао је Дачић и додао да ће се разговарати и о потпуном укидању виза за држављане две земље.

Дачић је оценио да су Ирак и бивша Југославија имали веома добре односе и додао да ће следеће године бити обележено 60 година успостављања дипломатских односа две земље.

"Имамо велики интерес за развој односа. Србија и Ирак јесу далеко и поред географске постоји и температурна разлика. Министар Џафари је дошао из Багдада, али надам се да ће му овде бити топло око срца, јер је у братској и пријатељској земљи", рекао је Дачић, додавши да је ово прва, историјска посета ирачког министра спољних послова Србији.

Србија, рекао је Дачић, подржава напоре ирачке владе у борби против Исламске државе и наставиће да подржава територијални интегритет и суверенитет Ирака, као и ставове Багдада о повлачењу турских трупа са ирачке територије.

Шеф ирачке дипломатије је рекао да две земље имају пријатељске односе и да су данас потписани споразуми први корак ка даљем развијању сарадње.

Џафари је захвалио Србији на подршци у Уједињеним нацијама и борби против Исламске државе.

"Ирак се не бори против Исламске државе само за себе, него за цео свет, јер су њихови терористи присутни у земљама широм света и све државе могу имати проблем с њима", поручио је ирачки министар.

Џафари је рекао да Ирак неће заборавити ко му је пружио руку у тешкој ситуацији и навео да је потребно обновити инфраструктуру у земљи, као и да је земља заинтересована за набавку оружја како би одбранила народ од напада.

"Не тражимо никакве ратове с другим земљама, али морамо да увозимо оружје да би могли да се боримо за наш народ и територијални интегритет", нагласио је Џафари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи