Jоксимовићева и Скот о евроинтеграцијама Србије

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са амбасадором Сједињених Америчких Држава Кајлом Скотом, са којим је разговарла о процесу европских интеграција Србије и напретку у рефомама.

Јоксимовићева је истакла је да Србија негује и развија добре односе са свим државама, а да је чланство у Европској унији - која је природно окружење Србије, наш стратешки интерес.

Упознајући саговника са статусом преговарачког процеса и плановима за ову годину, министарка је навела да ће Србија бити спремна да на првој међувладиној конференцији током малтешког председавања - крајем фебруара или почетком марта, отвори три поглавља - најпре 26, посвећено образовању и култури, а затим и 20 и 29 о индустријској политици и предузетништву, односно царинској унији.

Напоменула је, међутим, да због претходних искустава, остајемо опрезни у најавама.

Реформе које се спроводе превасходно су у функцији вишег стандарда и бољег живота грађана, прецизирала је Јоксимовићева и оценила да су европске интеграције најбољи механизам свеукупног развоја државе.

Јоксимовићева и Скот су се сложили да су веома важне реформе у оквиру владавине права, али и да су посебан изазов оне у сегментима заштите животне средине и пољопривреде.

Те две области захтевају дугорочан и системски рад на примени стандарда, али и подизању свести грађана о значају ових области за укупан напредак привреде и друштва оцењено је на састанку.

Скот је поздравио укупан реформски процес у Србији и нагласио да САД снажно подржавају процес европских интеграција, јер верују да чланство у ЕУ истовремено доприноси стабилности и Србије и региона, као и да је то у интересу Европске уније. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи