Безбедност, дијалог и заједничке вредности у фокусу ЕУ

Излазак Велике Британије из Европске уније велики је изазов и за земље Западног Балкана које су у процесу европских интеграција, оцењено је на конференцији посвећеној европским интеграцијама региона, у контексту британског референдума.

У тренутку када се Европа суочава са економском и мигрантском кризом, популизмом и тероризмом – пажња Уније преусмерена је на решавање тих питања и изборе у већим чланицама, а на уштрб региона. На скупу у Београду истакнуто је да у процесу даљег проширења Уније фокус мора да буде на безбедности, дијалогу у региону и заједничким вредностима.

Нови план за Европску унију очекује се од европских лидера после Брегзита, а пружање руке земљама Западног Балкана био би важан део тог плана.

На скупу, на коме су доминирала различита мишљења о Брегзиту, није мањкало ни разлика у погледу будућности региона, у светлу очекиваног болног развода Лондона и Брисела.

"Вероватно је да ће Балкан бити у задњем плану, у Бриселу, и да ћемо морати сами да решавамо проблеме, без много утицаја Европске комисије и Европске уније", истакао је Жидас Даскаловски из Македоније.

Посланица Албанског парламента Мајлинда Брегу каже да Брегзит није добра вест за Балкан.

"Пажња Европске уније сада ће бити усмерена ка реформама њених институција и друге промене. Глас земаља нашег региона неће бити тако снажан", додала је Мајлинда Брегу.

Посланица из Албаније жустро је расправљала са шефицом преговарачког тима Србије Тањом Мишчевић. Гошћа сматра да ствари из прошлости морају да се потисну како би се градила будућност, а Тања Мишчевић да је хапшење оптужених за ратне злочине, као што је Рамуш Харадинај, услов искрене сарадње.

С више оптимизма о наставку европског пута Балкана и Србије, говорили су учесници из Европске уније.

Амбасадор Немачке Аксел Дитман истиче да Брисел подржава одлуку Србије да постане чланица Уније која је, истиче, њен највећи економски партнер. Истакао је да је чланство Србије апсолутно неопходно за њих.

"Не видим никакве лекције из Брегзита за вас, иако неки овде очекују да у региону опадне ентузијазам за чланство у Унији. Србија је најважнија земља на Балкану, из много разлога. Зато је улазак Србије у Унију важан је и за Брисел", објашњава бивши посланик Британског парламента Сер Џон Рендал.

Уз оцену да су Европска унија и Западни Балкан потребни једни другима, учесници су истакли да је од кључне важности за земље региона - наставак реформи у области правосуђа и тржишне привреде, јачање стабилности, елиминисање дискирминације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару