Реаговања поводом хапшења Харадинаја

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да је притварање лидера Алијансе за будућност Косова и бившег премијера Рамуша Харадинаја само на основу налога за хапшење Србије за осуду, док косовска влада оптужницу Србије оцењује као незакониту, неправедну и тенденциозну. Алијанса за будућност Косова (АЗБК) истакла је да је притварање лидера те странке неправедно и неприхватљиво, а независни посланик у косовској скупштини Иљир Деда затражио је да Харадинај одмах буде ослобођен.

Истичући да су припадници Ослободилачке војске Косова, чији је један од команданата био и Харадинај, поносни што су се борили против дискриминаторских и криминалних закона режима Слободана Милошевића, Тачи је на Фејсбуку написао да је правичност те борбе потврдила и кампања ваздушних напада НАТО-а на циљеве у Србији.

"Институције државе Косово свим механизмима које имају на располагању раде да се што пре исправи неправда и да се Харадинај ослободи, како и заслужује", написао је Тачи.

Истиче да је то још један аргумент да Косово буде чланица међународних институција, како би оне биле у стању да открију праву истину о Косову и Србији.

Косовска влада је реагујући на притварање Харадинаја оценила да је оптужница Србије против њега незаконита, неправедна и тенденциозна.

"Влада Косова и сва њена надлежна министарства се приоритетно ангажују за што хитније разјашњавање околности задржавања председника АЗБК Рамуша Харадинаја и превазилажење ситуације која је створена као последица незаконитих, неправедних и тенденциозних оптужница Србије", каже се у саопштењу косовске владе.

Поводом хапшења Харадинаја реаговала је и његова странка Алијанса за будућност Косова (АЗБК), која сматра да је хапшење њиховог лидера неправедно и неприхватљиво.

"Тај чин је потпуно неправедан и неприхватљив. Позивамо француске власти да омогуће господину Харадинају неометани наставак пута и тражимо од званичника Европске уније и од свих европских земаља појединачно да не ометају слободу кретања званичника Косова на основу незаконитих налога за хапшење Србије", наводи се у саопштењу АЗБК.

Од косовске владе се захтева да прекине сваку комуникацију са Србијом док она не повуче све међународне налоге за хапшење.

Деда је оценио да је хапшење Харадинаја апсолутно неприхватљиво и да дијалог са Србијом не може бити настављен у овом формату.

"Његово хапшење на основу налога за хапшење Србије апсолутно је неприхватљиво. Не може бити листа за хапшење на једној страни, а на другој страни 'дијалог за нормализацију односа'. Дијалог са Србијом не може бити настављен у овом формату", написао је Деда на Фејсбуку и затражио да Харадинај буде одмах ослобођен.

Деда је написао да косовска влада треба да се опамети – или да служи грађанима или да оде.

Француска полиција је на основу међународног налога за хапшење који је издала Србија ухапсила Рамуша Харадинаја.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару