Вулин: Социјална давања остају иста упркос смањењу буџета

Министар Александар Вулин најавио је да ће у буџету Србије за наредну годину бити издвојено милијарду динара више за социјална давања. Наводи да је рано говорити у којој мери и када ће бити смањени намети на зараде. Захвалио се 'Јури' на хуманом односу према радници.

Министарство за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту је буџетом ове године добило 3,7 милијарди динара мање него прошле године што неће утицати на социјална давања, рекао је министар Александар Вулин гостујући у Дневнику РТС-а.

"Национална служба је захваљујући већем броју запослених могла сама да финансира мере, а не из буџета. Захваљујући повећаном запошљавању ми смо уштедели овај новац, смањили смо давања, а социјална давања су иста, чак и повећана", објашњава Вулин.

Социјалноекономски савет је после дужег времена оцењивао буџет, истакао је Вулин и додао да је истакнуто да је буџет добар.

"То је можда и први пут да је Социјалноекономски савет добио могућност да се изјасни, сви су задовољни", рекао је Вулин и додао да ће Влада покушати да у складу са економском ситуацијом помогне и послодавцима и радницима.

Вулин је истакао да је рано говорити у којој мери и када ће бити смањени намети на зараде.

"Припремљени смо, мерама ћемо помагати послодавцима, од 1. јануара биће подигнута и минимална цена рада за осам процената", рекао је Вулин.

У буџет су урачунати трошкови за председничке изборе и они неће увећати дефицит. А одговарајући на питање да ли ће га повећати парламетарни избори, Вулин је истакао да није чуо председника владе да је говорио о изборима.

"Морам да признам да нисам чуо председника владе да је говорио о изборима. Занимљиво је да се расправља о нечему о чему није било речи. Они који неће одлучивати о томе, гласно причају о томе, а занимљиво је да опозиција не жели изборе. Свуда у свету опозиција тражи изборе, само наша опозиција сматра да су избори лоши и то све говори", додао је Вулин.

Коментаришући случај раднице у фабрици "Јура" која је добила отказ док је била на боловању због канцера, Вулин је изразио захвалност компанији која је, како је оценио, показала хуманост и чим је сазнала за озбиљност ситуације радницу вратила на посао.

Министар је рекао да је рано говорити о евентуалним изменама закона о раду због оваквих случајева, јер је потребно проценити шта би такве мере донеле и радницима и послодавцима.

"Министарство рада сваког дана решава на стотине оваквих људских судбина. Наша инспекција у складу са законом на посао враћа на стотине људи сваког дана, судови некада поништавају такве одлуке", рекао је Вулин.

Рекао је да закон не може никоме да нареди да некога задржи у радном односу.

"Не можете законом наредити да некога задржи чак и када сте на неодређено време запослени. Неко је разумео да треба да буде човек и помогне, инспекција враћа стотине људи на посао. Када су о мени говорили све најгоре, да попуштам онда се допуштало да се лоше говори о томе у медијима, не желим да се о овоме прича, некада успевамо, некад не, али никад не зовемо медије и хајде да то више не радимо", закључио је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи