Марић: Одговорност за формирање ЗСО на ЕУ

Министар у косовској влади Љубомир Марић изјавио је да је одговорност за формирање Заједнице српских општина на Европској унији као посреднику и гаранту у бриселским разговорима.

Љубомир Марић је пред сутрашњи наставак разговора у Бриселу изјавио Танјугу да је одговорност за формирање ЗСО на међународној заједници и да највећу одговорност има посредник, односно ЕУ као гарант у преговорима.

Министар у косовској влади је нагласио да је прва верзија статута ЗСО представљена ЕУ крајем маја 2015. године, када је закључено да је неопходно створити правни оквир на Косову, како би статут у потпуности био дефинисан и Заједница формирана у складу са постигнутим и усаглашеним споразумима два премијера.

"Договорени начин спровођења је такав да Влада Косова мора да донесе уредбу, односно декрет преношењем практично елемената Бриселског споразума и 15 тачака Принципа о успостављању ЗСО од 25. августа прошле године у законски и правни систем Косова", рекао је Марић.

Министар у косовској влади је додао да би након тога уследило слање те уредбе са детаљним образложењем за сваку тачку уставном суду у Приштини на потврду усклађености са косовским уставом и како би један такав акт био законски основ за израду статута ЗСО који је сам по себи подзаконски акт.

"Дакле, оно што недостаје и на шта се цека од краја августа прошле године је да косовска влада усвоји тај декрет о успостављању ЗСО, са надлежностима дефинисаним потписаним спразумима. Стога очекујемо од ЕУ да коначно изврши притисак на политички естаблишмент у Приштини да се тај процес одблокира", закључио је Марић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи