Линта: Тражити осуду и преиспитати односе са Хрватском

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је шокантном одлуку хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да се фотографише са усташком заставом и позвао Министарство спољних послова Србије да од Европске комисије и Европског парламента затражи да то осуде.

Посебно је шокантна изјава Колинде Грабар Китаровић да у томе што се фотографисала са усташком заставом не види ништа спорно, навео је Мирослав Линта у писаној изјави и заложио се за преиспитивање односа са Загребом.

Према његовим речима то је још један доказ да Колинда Грабар Китаровић "отворено подржава усташе и усташку идеологију", а њене повремене изјаве у којима осуђује усташтво су "декларативног карактера и искључиво намењене за спољну употребу када се сусретне са представницима страних држава и међународних организација".

Линта је подсетио да је хрватска председница недавно рекла да обожава да слуша проусташког певача Марка Перковића Томпсона, да је у Блајбургу положила цвеће убијеним усташама и да је одликовала Николу Штедула, челника проусташког хрватског покрета чиме је званично изједначила антифашистички и усташки покрет.

Хрватска председница, додаје Линта, као врховни командант хрватских оружаних снага није осудила мису за усташке генерале и злочинце на којој је војни викар 3. гардијске бригаде славио усташтво, и "прави се да има слаб слух јер на фудбалским утакмицама на којима игра Хрватска не чује када навијачи узвикују усташки поздрав 'За дом спремни'".

"Очигледно је да хрватској председници апсолутно нису битни добросуседски и партнерски односи са Србијом који треба да буду засновани на вредностима поштовања људских права, антифашизма и људског достојанства. Због тога наше државно руководство треба да преиспита своју политику сарадње према Хрватској", додао је Линта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи