Репчекова: Наредних дана на столу у Бриселу поглавље пет

Словачка, која председава Саветом ЕУ, спрема се да након што су Београд и Приштина постигли договор о телекомуникацијама у Бриселу у наредним данима на сто стави поглавље пет о јавним набавкама за које већ постоји "зелено светло" од свих држава, осим од две, изјавила је "Танјугу" амбасадорка те земље у Београду Дагмар Репчекова.

"Надамо се да бисмо сада, када је ова препрека у дијалогу склоњена, могли да добијемо и њихову сагласност. Већ наредног петка спремамо се у радној групи и за дискусију око заједничких платформи за отварање поглављи 25 (наука и истраживање) и 26 (образовање и култура). Наравно, амбиција нам је да ова два поглавља отворимо до краја нашег председавања", истакла је Репчекова.

Иначе, Словачка је шестомесечно председавање Саветом ЕУ преузела 1. јула ове године.

Постигнути договор о телекомуникацијама Београда и Приштине сада отвара пут за поновно оживљавање процеса приступања Србије према ЕУ и Словачка је спремна да у том процесу делује као катализатор, навела је амбасадорка Репчекова.

Указала је да је овај договор већ дуго очекиван.

"Значи, надали смо се да ће до њега доћи и пре. Српски воз због тога сада мало касни, већ је требало да буде у станици, али битно је да се пут наставља, да се тај воз опет креће унапред. Сада се отвара пут за поновно оживљавање процеса приступања Србије према ЕУ и Словачка је спремна да у том процесу делује као катализатор", навела је амбасадорка Словачке.

Нагласила је да дијалог не би смео да се схвата као нека врста шаргарепе на дугачком штапу, већ као инструмент који ће помоћи да људи живе боље.

"Зато сматрамо да је у интересу свих да Србија и Косово нормализују своје односе и да се договоре око функционисања, посебно у областима које утичу на свакодневни живот људи. То је, примера ради, признавање диплома, употреба регистарских таблица, функционисање судства, телекомуникација", јасна је Репчекова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи