Давенпорт: Спреман сам да поново дођем у парламент

Шеф делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт поновио је да је спреман да дође у Скупштину Србије и представи извештај Европске комисије о напретку Србије у 2016. уколико се за то обезбеде неопходни услови.

"Мислим да је наш став познат, сада је на скупштини да ли може да настави седницу (Одбора за европске интграције)", рекао је Давенпорт новинарима после обиласка реконтруисане зграде правосудних органа у Београду.

Давенпорт прошле недеље није успео да представи извештај Европске комисије о напретку Србије јер су посленици Српске радикалне странке и Либерално- демократске партије сматрали да он теба да се преведе на српски језик док су Двери негодовале сматрајући да Давенпорт који је Британац треба да поднесе извештај и Брегзиту а не о напретку Србије ка ЕУ.

Шеф делегације ЕУ рекао је да је упутио писмо председеници Скупштине Србије Маји Гојковић у коме је обавестио шта се догодило.

"Ја сам увек спреман да дођем у Парламент на позив парламентараца, председника скупштине, председника одбора за европске интеграције и спремни смо као делегација ЕУ да учествујемо у оваквим суштинским разговорима", међутим, како је рекао, неопходно је да се за то обезбеде услови.

Давенпорт је рекао да је, осим што је спреман за разговор с посланицима, спреман и да организује друге састанке како би годишњи извештај представио привредним круговима и невладиним организацијама и то не само у Београду већ и у другим градовима.

"Није на мени да се мешам у случај Савамала"

Давенпорт је поручио да није на њему да се меша у случај Савамала и да коментарише рад Тужилаштва.

Одговарајући на питање да прокоментарише ранију изјаву да се тај случај није нашао у извештају ЕК јер се не баве ситним случајевима, а да се нашао случај пребијања брата премијера, Давенпорт је рекао да у извештају пише да би требало да се поштују препоруке независних и регулаторних тела.

"Ми као делегација пратимо у име ЕК дешавања у Србији, укључујући и догађај у Херцеговачкој 24. априла и дешавања након тога у вези са тим инцидентима.

Сада је на надлежним органима да примене те препоруке, например заштитника грађана. Није на мени да се мешам у тај случај и да коментарише рад тужилаштва" рекао је Давенпорт новинарима.

Он је поновио да је пракса да се појединачни случајеви који су предмет надлежних органа и тужилаштва не налазе у извештају.

"То је наша уобичајена пракса, не само за Србију него и за друге земље кандидате, али то не значи да се за те случајеве не интересујемо" објаснио је Давенпорт.

Упитан да ли је то политика незамерања властима, Давенпорт је поновио да тај случај прате, као и дешавања у веси са тим...

"Ми то видимо из перспективе имплементације Акционог плана за поглавље 23, сада је на надлежним органима да одлуче да ли је реч о кршењу права о приватној својини и својини уопште" подвукао је Давенпорт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи