Скупштина усвојила више закона, део опозиције напустио салу

Посланици Скупштине Србије завршили су седницу усвајањем неколико закона о потврђивању зајмова међу којима је зајам Србије од око милијарду долара од Фонда за развој Абу Дабија за буџетску подршку.

Гласало се о неколико законских предлога, а део опозиције је напустио седницу јер им председница парламента Маја Гојковић није омогућила да постављају питања.

Седницу су напустили посланици Двери, Доста је било, Српске радикалне странке, а лидер Двери Бошко Обрадовић и ДЈБ Саша Радуловић су најавили конференцију за новинаре.

Маја Гојковић је посланицима на седници поручила да неће дозволити да раде оно што су радили на Одбору за европске интеграције, на коме су радикали и посланици Двери данас ометали седницу и нису дозволили шефу Делегације ЕУ Мајклу Давенпорту да представи Извештај ЕК о напретку Србије.

"Ако треба, водићу сваки Одбор, али ће парламент радити", поручила је Гојковићева.

У једном тренутку председница парламента је зауставила гласање, како би се успоставио ред у сали, а посланицима који су је напустили поручила да "затворе врата кад изађу".

Лидер ДЈБ Саша Радуловић рекао је новинарима у парламенту да је опозиција напустила гласање јер је Гојковићева прекршила Пословник, будући да није дозволила посланицима да постављају питања, што је пракса сваког уторка и четвртка.

"Очигледно су се прерачунали, требало је синоћ да гласамо, било је довољно времена, а из неког разлога председница скупштине је продужила рад до данас и некако је хтела да избегне посланичка питања", рекао је Радуловић.

Навео је да је Гојковићева хтела "експресно" да пређе на гласање, а да су они тражили повреду Пословника којим би указали да крши правила, будући да је чертвратк дан за посланичка питања.

"Председница није дозволила питања и цела опозиција је напустила салу. Ово је наставак насиља у Скупштини и политике различитих аршина, где једна правила важе за власт, а друга за опозицију", рекао је Радуловић. Навео је да "то неће толерисати" и да ће преузети низ акција против председнице скупштине и начина на који води седницу.

Лидер Двери Бошко Обрадовић рекао је новинарима у парламенту да је напуштање седнице порука власти да Скупштина Србије неће моћи да се води на "бахат начин".

Истакао је да опозиција има право да поставља посланичка питања уторком и чертвртком, те да председница скупштине неће моћи да се понаша у складу са вољом премијера Александра Вучића, већ са Пословником.

У току је гласање о изменама Закона о пловидби и лукама у унутрашњим водама и више финансијских споразума.

Скупштина Србије усвојила је Закон о потврђивању споразума којим се оснива Фонд за западни Балкан, чији је циљ јачање веза и подстицање европских интеграција Албаније, БиХ, Црне Горе, Косова, Македоније и Србије.

Из тог Фонда биће финансирани различити пројекти, који ће помоћи да се уговорне стране боље повежу и брже дођу до крајњег циља, а то је улазак у ЕУ.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је раније да се потврђивањем Споразума о оснивању Фонда за западни Балкан ни на који начин не прејудицира питање статуса Косова.

Објаснио је да Фонд за западни Балкан настаје по моделу Вишеградског фонда са циљем да помогне развој сарадње и подстакне развој односа између цивилног друштва, академског сектора кроз заједничке пројекте, као што су промовисање културне сарадње, сарадња у области науке и образовања, промовисање одрживог развоја.

Подсетио је да је српска делегација у фебруару 2012. потписала споразум о регионалном представљању и да је Косово са звездицом једини назив који ће се користити у регионалној сарадњи.

Наставља се учешће ВС у мировним операцијама УН и ЕУ

Скупштина Србије усвојила је одлуку о учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама у 2016. и годишњи план употребе војске и других снага у тим операцијама, који предвиђа учешће око 700 припадника Војске Србије у операцијама Уједињених нација и Европске уније на 340 позиција.

Наставља се ангажовање у седам мултинационалних операција УН, у Конгу, Либерији, Обали Слоноваче, Кипру, Либану, на Блиском истоку и у Централноафричкој Републици и у мисијама ЕУ у Сомалији, Централноафричкој Републици и Малију.

Ове године, на основу закљученог Меморандума о разумевању измеду Владе Републике Србије и Уједињених нација о доприносу у систему стендбај аранжмана, одређени су санитетски тим, војни посматрачи и штабни официри, укупно 12 лица, који би на позив УН могли да се ангажују и у мисијама УН у Западној Сахари, Републици Мали, Џаму, Кашмиру, Јужном Судану, Судану и Блиском истоку.

Такође, Предлог годишњег плана употребе ВС предвиђа и ангажовање наших припадника у две операцијаме ЕУ за управљање кризама и то у Централноафричкој Републици и на Медитерану.

Новину у Предлогу Годишњег плана употребе ВС и других снага одбране у мултинационалним операцијама за 2016. годину представља спремност Министарства одбране и ВС да у случају потребе ангажује своје припаднике у операцијама хуманитарног карактера.

За реализацију Годишњег плана употребе Војске у мултинационалним операцијама потребно 1.672.750.000 динара, од чега је Министарство одбране обезбедило 1.092.749.000 динара, а разлика се надокнађује накнадама које УН уплаћује Министарству одбране.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи