Стефановић: Завршено вештачење, нађени ДНК трагови три лица

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је завршено вештачење и да на оружју пронађеном у близини породичне куће премијера Вучића постоје ДНК трагови најмање три лица, јавља извештач РТС-а. Откривено је и да је "зоља" произведена за време бивше Југославије, вероватно на територији Србије и да је доспела у Добој. Истрага се наставља.

Стефановић је на седници скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове рекао да је реч о такозваним мешаним ДНК траговима.

Одговарајући на питање посланице Нове Србије Дубравке Филиповски, министар је рекао да је вештачење показало да постоје трагови три лица на ручном бацачу, ручним бомбама и на муницији.

Објаснио је да су трагови једни преко других и додао да је у том случају веома тешко утврдити ко је донео оружје, јер је тешко изоловати један ДНК узорак и користити га за упоређивање.

"Оно што може да се уради је да се употребом других истражних метода дође до узорка који може да се пореди", рекао је Стефановић и додао да ће, ако се дође до тог узорка, он бити упоређен са оним који је пронађен на оружју.

Министар је истакао да ће полиција учинити све што може да реши тај случај, али и додао да не може да каже да је тај случај једноставан и да ће га лако решити.

Нагласио је да се настављају даља вештачења и додао да постоје лица за које се сумња да могу учествовати у расветљавању догађаја.

Министар је истакао да држава неће дозволити да неко покуша да угрози националну безбедност нити било чију безбедност.

Како је рекао, истрага се интензивно наставља. Откривено је да је "зоља" произведена у једној од фабрика наменске индустрије, вероватно са територије Републике Србије, за време бивше Југославије, и да је доспела у Добој.

Према његовим речима, две ручне бомбе су произведене ван Србије, у некој од фабрика бивше Југославије, и нема информација где су завршиле, док су две ручне бомбе доспеле у околину Сарајева 1991. године, одакле су стигле на територију Србије. 

"Више праваца истраге" 

Стефановић је рекао да постоје два или три могућа сценарија из којих се могу закључити правци даљег рада, а да полиција не искључује ни један. 

Министар је навео да је мало вероватно да је оружје случајно донето у шуму да би се ту одложило, да постоји неколико сценарија о томе шта се десило и поновио да се истрага наставља.

Стефановић је новинарима у парламенту поновио да је ДНК анализа завршена, а сада ће се истражити да ли се ради о лицима која су дошла са територије БиХ и РС и да ли су тим оружјем покушала да угрозе безбедност премијера или неког другог лица.

"То је један од праваца истраге", рекао је Стефановић.

"Такође, истражиће се да ли се ради о људима са територије Србије који имају војно и ратно искуство, искуство у употреби таквог наоружања, и то је други могући сценарио истраге", рекао је Стефановић и додао да се разматра још пар могућих праваца.

Додао је да је "ствар свакако сложена" и да сам проналазак наоружања није добар, истичући да ће и друге службе анализирати сваки податак који је откривен у претходна два дана.

Стефановић није могао да прецизира када ће се доћи до неких резултата, али је истакао да ће бити учињено све да се открију лица која су имала контакт са тим наоружањем и да се истрага прошири.

На питање да ли ће сада бити подигнут ниво безбедности премијера, Стефановић је одговорио да је то посао надлежних служби које се тиме баве.

"Овде се пре свега ради о потреби за снажнијим контраобавештајним и обавештајним радом који треба да открије где стоје извори оваквог деловања", подвукао је Стефановић.

За сада нема довољно података који би могли да укажу о чему се конкретно ради, да ли је нешто планирано, али се свакако искључује могућност да је оружје на локацији у Јајинцима случајно остављено, закључио је Стефановић.

Премијер Александар Вучић рекао је да верује безбедносним службама и Србији, али да се плаши да ће се тешко открити ко су лица која су донела оружје у шуму у близини његове породичне куће и у које сврхе је то урађено. 

"Нема информација о кривици или невиности Дикића"

Министар Стефановић је говорио и о случају хапшења држављана Србије у Црној Гори. Рекао је да нема информација о кривици или невиности бившег команданта Жандармерије Братислава Дикића, и додао да ће Србија тражити да његово здравствено стање буде заштићено.

Стефановић је рекао да је пензионер МУП-а Дикић сада и формално-правно гледано шеф политичке странке и до сада се, како је рекао, није жалио на услове у затвору и на третман према њему.

Дикића су, каже Стефановић, посетили представници амбасаде Србије у Подгорици, којима је он пренео са ким је све разговарао, ко је био код њега, почев од Тужилаштва Црне Горе до других органа.

"Изнео је свој став и ми ћемо наставити да пратимо тај процес који се одвија у другој земљи", рекао је Стефановић.

Наводећи да Србија нема никакву информацију која би била пресудна да се данас одлучује о његовој кривици или невиности, Стефановић је додао да ће се у међувремену тражити да његово здравствено стање буде заштићено.

"Србија треба свим својим грађанима да пружи помоћ и када су криви и када нису. Морамо да штитимо интерес наших држављана", закључио је Стефановић.

"Србија неће дозволити мешање са стране"

Министар Стефановић је на седници одбора рекао да Србија неће дозволити било какво мешање у унутрашње ствари, са које год стране света да долази, "јер је суверена земља и то ће и остати".

Поручио је да не постоји нико ко може да позове било кога у држави, поготово не из неке амбасаде, и да тражи да "неко буде гоњен или не буде гоњен".

Министар је то изјавио одговарајући на питање члана одбора Момчила Мандића из СРС-а, који је указао да се врло често говори "о криминалу Зорана Живковића, Ћедомира Јовановића, Душана Петровића, а да поступка против њих нема".

"Зашто се не поведе поступак, или да се пусте на миру или да се утврди кривица. Да ли је истина да је позив из америчке амбасаде спречио хапшење због крађе пшенице из робних резерви?", питао је он.

Стефановић је казао да неће дозволити било какво страно мешање, али да је уверен да је тога било раније, и да је било ситуација у којима је у прошлости долазило до застаревања поступака.

"Неки од њих су могли да се воде 2004, 2005,... 2010. године, па се нису водили и наступило је застаревање и многи су због тога данас на слободи, а јасно је да је било елемената за кривично дело", рекао је Стефановић.

"Не бих могао да кажем више детаља. Против неких лица су се водиле истраге, против неких се воде, против неких се нису водиле или су се водиле у прошлиости и нису дале резултат", навео је министар.

"Некима је полицијско обезбеђење статусни симбол"

Нека штићена лица не желе да се одрекну полицијског обезбеђења иако безбедносне процене показују да им више није угрожена безбедност, каже Стефановић.

Одговарајући на питања чланова одбора из СРС-а, рекао је да је за нека штићена лица која годинама имају полицијско обезбеђење оно постало статусни симбол и не желе да се одрекну те "привилегије".

Како је навео, неке од тих особа су претиле да ће отићи у медије и испричати да им је укинуто полицијско обезђење, те да су због тога угрожене.

"Један део штићених лица је угрожен и треба им заштита, али код неких људи је то постао статусни симбол", приметио је Стефановић, додајући да такви желе да имају "полицајца, возача и тегљача за пијацу".

Навео је да полицијско обезбеђење штићеног лица много кошта државу, укључујући на пример и велике трошкове његовог одласка на једномесечни летњи одмор, када за обезбеђење мора да се плати скуп хотел у коме одседа и лице које је заштићено.

Поводом цурења информација страним службама, те преиспитивања методологије рада Унутрашње контроле МУП-а, о чему је говорио члан одбора из ПУПС-а Борисав Ковачевић, Стефановић је најавио да ће том сектору бити омогућена примена специјалних мера у контроли припадника МУП-а, од њиховог учешћа у криминалу до одавања тајни припадницима страних служби.

Стефановић је рекао да ће то бити омогућено изменама Правилника које МУП припрема.

Како је навео, немогуће је оправдати полицајца који се састао са нарко-дилером, али је додао да то по закону није кривично дело.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи