Како до бржег напретка у дијалогу Београда и Приштине?

Без обзира на то што Брисел тврди да му од Приштине нису стигли нови услови за наставак дијалога, Београд још не зна када ће отворити нова поглавља у преговорима са Унијом. Министар Ивица Дачић поручује да су нетачни наводи да Србија није отворила нова поглавља у октобру због Русије. Кључан је дијалог са Приштином – ако до напретка дође, поглавља ће, очекује, бити отворена у децембру.

Могућег термина за отварање поглавља у преговорима са Европском унијом још нема. У међувремену, као препреку на европском путу поједини медији и политичари стављају Русију.

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да напредак ка ЕУ зависи од поглавља 23 и 24, као и код других земаља, али у нашем случају и од поглавља 35.

"Ако нема напретка у дијалогу, наше напредовање у преговорима са ЕУ се успорава или суспендује. На жалост, али је тако. Зато говорим да су лажи да то зависи од нашег односа према Русији", каже министар иностраних послова Ивица Дачић.

Земље чланице отварање поглавља условљавају напретком у разговорима са Приштином, не и, каже, усклађивањем спољне политике са оном у Унији.

"Зар је могуће да неко мисли да Србија треба да уведе санкције ономе ко треба да гласа, односно да стави вето на пријем Косова у УН? Па тај ко то мисли или мисли да смо ми глупи или да радимо за неког другог", каже Дачић.

Хашим Тачи тврди да се догађаји приказују горима него што јесу, а да политика иде ка нормализацији преговора. Приштинска страна демантује да су услови за дијалог, попут гаранције да ће Београд признати Косово и успостављање границе између Србије и Косова – нови. Београду ти услови, и као стари, остају неприхватљиви, мада је опредељен за дијалог. Приштина опструира разговоре – став је директора Канцеларије за КиМ. Исти је став и председника државе.

"Србија не жели да прекине дијалог, да остави Србе на КиМ без икаквог утицаја Србије на милост и немилост некаквој новој држави која треба да добије пуну промоцију. Србија ће инсистирати код неутралних партнера, Брисела, да се уздрже од таквих захтева или да кажу да ли су спремни да прекину дијалог, пошто би Србија била приморана да повлачи друге потезе", каже председник Србије Томислав Николић.

У ишчекивању нових договора, нема примене старих.

"Чујем стално изјаве и декларативно испољавење става на спремност да се формира ЗСО, да треба да се уради све оно што је договорено, али конкретних, административних одлука на седници владе, ни одлука на другим важним местима, још нема", каже заменик косовског премијера Бранимир Стојановић.

Косовски Срби позивају Европску унију, посредника у дијалогу, да утиче на косовске Албанце да се преговарачки процес откочи. Мера успеха дијалога чуће се 9. новембра, када ће Европска комисија објавити годишњи извештај о напретку Србије у преговорима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи