Дачић: Бићемо конструктиван сусед земљама у региону

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да се Србија труди да не упадне у опасне воде и у спиралу која може да доведе до нестабилности у региону. Припремамо мере које ће заштитити националне интересе у мигрантској кризи, указује Дачић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Ивица Дачић је рекао да је најважније да су локални избори у БиХ прошли у релативно мирној атмосфери, без већих инцидената или жалби које се односе на регуларност избора.

"Изборним резултатом неко може бити мање или више задовољан, али је време да се после референдума у Републици Српској и локалних избора сви окрену животним изборима и да се заврши конституисање локалних органа власти. Странке су задовољне или нису, али то је изборна воља грађана", напоменуо је шеф српске дипломатије.

Одговарајући на опаску да Запад не гледа благонаклоно на председника РС Милорада Додика, Дачић је рекао да није најважније ко на кога гледа благонаклоно већ шта највише може допринети стабилности у региону.

"Србија има своју јасну позицију – ми подржавамо територијални интегритет БиХ, али поштујемо и РС, што је наша обавеза по Дејтону. Ми ћемо бити конструктиван сусед, који може да допринесе миру и стабилности", истакао је министар спољних послова.

Према његовим речима, политика међународне заједнице је у протеклим деценијама доводила до раста националистичких снага.

"Зато се Србија труди да не упадне у опасне воде и спиралу која може да доведе до нестабилности. Штитимо националне интересе, али паметно. То никад није лако", напоменуо је Дачић.

Подсећајући на то да је у понедељак био у званичној посети Мађарској, Дачић је указао да премијер Виктор Орбан са дивљењем прича о српској политици.

"Са дивљењем прича о нашем прецизном одређивању ставова и вођењу рачуна да не претерамо, али да будемо чврсти", нагласио је шеф српске дипломатије.

Говорећи о неуспелом референдуму у Мађарској, министар је рекао да то уопште не мења нашу позицију, јер мађарска влада сигурно неће мењати тренутни став када је реч о мигрантима.

"Подизање ограда није исто што и затварање граница. Србија је у ситуацији када мора пажљиво да ослушкује шта се дешава, поготово зато што се налазимо у средини између земаља које затварају границе и из којих долазе мигранти", истакао је шеф српске дипломатије.

Србија, како каже, припрема мере које ће допринети заштити националних интереса.

"Били смо хумани, али не смемо дозволити да постанемо највеће жртве мигрантске кризе. Важно је какав ће бити исход и односа ЕУ и Турске", указао је министар.

Када је реч о кандидатури за председничке изборе наредне године, Дачић је рекао да ради свој посао, путује свакодневно и да не размишља ни о чему другом.

"Сачекаћмо, видећемо какав је став и владајуће коалиције. Избори су превише далеко да бих себи дозволио да то буде главна тема којом ћу се бавити", нагласио је министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи