Посланици о изменама Закона о финансирању локалне самоуправе

Јесење заседање Скупштине Србије почело је уз свечано интонирање химне. Министарка за државну управу и локалну самоуправу Ана Брнабић изјавила је да је изменама Закона о финансирању локалне самоуправе предвиђено смањење процента прихода од пореза на зараде који припада локалним самоуправама због фискалне консолидације, смањења буџетског дефицита и очувања макроекономске стабилности. Опозиција против новог закона.

19.30 – Посланици Скупштине Србије завршили су вечерас седницу, а расправу о изменама Закона о финансирању локалне самоуправе наставиће у среду, 5. октобра. 

17.30 – Посланици власти подржавају измене Закона о финансирању локалних самоуправа, док је опозиција против.

16.10 – Посланици наставили редовну седницу након говора Педра Аграмунта.

15.35 – Председник Парламентарне скупшšтине Савета Европе Педро Аграмунт обраћа се посланицима. 

14.50 – Председница Народне скупштине Маја Гојковић одредила је паузу, након које ће се, на посебној седници, посланицима обратити председник Парламентарне скупšштине Савета Европе Педро Аграмунт.

14.20 – Министарка Ана Брнабић образложила посланицима измене Закона о финансирању локалних самоуправа.

12.19 – Одбијен предлог посланика ДС-а Балше Божовића да се формира анкетни одбор за утврђивање догађаја у Савамали.

11.40 – Посланици постављају питања Влади и траже одговоре о мигрантској кризи, акредитовању приватних универзитета и о пословању "Ер Србије".

10.05 – Почело јесење заседање парламента. 

Посланик ДС-а Балша Божовић предложио је да се по хитном поступку усвоји предлог за формирање анкетног одбора за утврђивање одговорности највиших градских органа у рушењу објеката у Савамали, а истоветан предлог је поднео и Скупштини града, која га је раније данас такође одбила.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, образлажући Предлог измена Закона о финансирању локланих самоуправа, изјавила је да ће усвајање тог предлога допринети да се превазиђу слабости постојећег система финансирања локалних самоуправа.

Она је нагласила да се тај закон доноси како би се успоставила равнотежа у расподели прихода између централне власти и локалних самоуправа, односно да је смањење процента прерасподеле средстава од пореза на зараде мера фискалне консолидације у циљу смањивања укупног фискалног дефицита.

Брнабићева је навела да локалне самоуправе тим предлогом измена неће поднети терет уштеда од осам милијарди, како је раније било предвиђено, већ ће то бити 4,8 милијарди динара, а то ће им омогућити нормално функционисање.

Она је додала и да је то смањење усклађено са захтевима Међународног монетарног фонда.

Према њеним речима, Предлогом изменама Закона о финансирању локалне самоуправе предвиђено је да ће од укупних пореза на зараде које се исплаћују локалним самоуправама, уместо садашњих 80 одсто, градовима убудуће остајати 77 одсто, а општинама 74 одсто, док ће Београду приходи бити смањени више, односно да главном граду уместо 70 одсто остаје 66 одсто.

Брнабићева је прецизирала да се у просеку буџети општинама смањују за 2,65 одсто, док је то смањење за градове 1,68 одсто, а како је нагласила, Београд подноси највећи терет, јер ће остати без 1,9 милијарди динара.

Она је додала и да се водило рачуна да ниједна локална самоуправа не изгуби више од четири одсто прихода.

"Ово није крај реформе финансирања локалне самоуправе која је јако комплексна", казала је Брнабићева нагласивши да њено министарство са Министарством финансија у овом тренутку ради на доношењу закона о накнадама и таксама како би се решило питање фискалних намета и увео ред у пословање локалних самоуправа.

Она је нагласила и да Министарство државне управе и локалне самоуправе ради и на изменама закона о локалној самоуправи како би оне биле ефикасније, а са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) се ради и на стратегији децентрализације.

"Имамо три закона и стратегију које би требало да заокруже оквир финансирања локалних самоуправа који би био одржив", казала је Брнабићева.

Према њеним речима, Влада Србије ће локалним самоуправама наставити да помаже да реализују започете развојне пројекте због умањења средстава.

Она је нагласила и да је прерасподела рађена тако да се задржи да локалне самоуправе и даље имају мотивацију да подстичу локални економски развој.

Влада Србије је у августу усвојила Предлог измена Закона о финансирању локалне самоуправе како би изашла у сусрет општој фискалној консолидацији и да би се успоставила равнотежа између градова и општина. Очекује се да се тај закон примењује од 1. јануара 2017.

Опозиција против новог закона

Посланици власти су оценили да измене Закона о финансирању локалних самоуправа представљају наставак реформи и да се њима одржава макроекономска стабилност, док их је опозиција критиковала, сматрајући да ће општине бити сиромашније.

Већина посланика опозиције најавила је у скупштинској расправи да неће подржати тај предлог закона. Наводећи да је предлог закона реформски, шеф посланика СПС-а Ђорђе Милићевић је навео да је кључна измена прерасподела средстава између локалних самоуправа и централне власти.

Посланик опозиционе СДС–НПС Мирослав Алексић критиковао је предлог закона и указао да су приходи локалних самоуправа све мањи из године у годину.

Према његовим речима, цела Србија ради да би се пунила републичка каса, док су неке општине привилеговане и дају им се средства из буџетске резерве.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић рекао је новинарима у парламенту да је ефикасно функционисање општина и градова предуслов модернизације земље, а да Закон о финансирању локалних самоуправа то не омогућава.

Лидер Нове странке Зоран Живковић сматра да је реч о закону који још више осиромашује локалне самоуправе како би буџет остварио виртуелни суфицит. Подсетио је да се локалним самоуправама приходи смањују за 4,8 милијарди динара, што је, према његовим речима, огроман новац.

Лидер Двери Бошко Обрадовић казао је да ће та партија гласати против закона, који је назвао "суперхик", јер се, како тврди, узима од сиромашних, а даје богатима. Према његовим речима, позадина доношења закона је налог ММФ-а и "пљачка локалних буџета".

Подршку закону је најавио посланик СВМ-а Балинт Пастор.

Одбијен предлог о анкетном одбору о Савамали  

На почетку седнице посланици Скупштине Србије одбила је предлог посланика ДС-а Балше Божовића да се формира анкетни одбор за утврђивање догађаја у Савамали, као и десетак других предлога опозиционих посланика, али и посланика већине.

Божовић је предложио је да се по хитном поступку усвоји предлог за формирање анкетног одбора за утврђивање одговорности највиших градских органа у рушењу објеката у Савамали, а истоветан предлог је поднео и Скупштини града, која га је радније данас такође одбила.

Посланици Скупштине Србије су одбили да тај Божовићев предлог, као и неколико других, уврсте на дневни ред седнице која је јутрос почела.

Одбијено је и да се расправља о престанку важења споразума Владе Србије и УАЕ, начину уређења пензија, као и о издавању грађевинских дозвола за пројекат "Београд на води".

Такође, посланици су одбили предлог шефа посланика СНС-а Александра Мартиновића да се формира анектини добор за утврђивање изборног и постизборног резултата, те предлог резолуције о Сребреници посланика Марјана Ристичевића.

Нису прихваћени ни предлози да се на дневни ред уврсти расправа о сету закона о образовању, које је поднела посланица ДС-а Александра Јерков.

Она је образложила то да је Србији потребан систем који ће вредновати знање, као и да ученици и студенти треба да буду мислећи људи, а не, како је рекла, мали роботи.

Посланици ће размотрити и Предлог одлуке о избору заменика јавног тужиоца, који је поднело Државно веће тужилаца.

На дневном реду ове седнице је и више предлога одлука о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, на предлог Високог савета судства, као и измене Одлуке о утврђивању састава Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, који је поднела председница парламента Маја Гојковић.

Посланици ће размотрити и измене одлука о избору чланова и заменика чланова одбора парламента, које су поднеле посланичке групе СНС, Двери и СРС.

Свечано, уз гарду и химну, почело је јесење заседање.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи