Конституисан нови састав Економског кокуса у Скупштини Србије

У Скупштини Србије конституисан је други Економски кокус, чији ће циљ бити изградња политичког консензуса око важних економских питања и законских решења којима се уређује привредни амбијент кроз отворени и стални дијалог са привредом, локалним самоуправама и цивилним друштвом.

За председника другог Економског кокуса поново је изабран потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић, док је на место потпредседника изабрана народна посланица Катарина Ракић (СНС).

Маринковић је рекао да Економски кокус у новом сазиву парламента чини 13 посланика из девет странака владајуће коалиције и опозиције који ће, заједно са НАЛЕД-ом као оснивачем ове парламентарне групе, даље радити на унапређењу законског оквира за пословање у Србији.

Како је речено, од оснивања у новембру 2014. године, Кокус је у сарадњи са НАЛЕД-ом припремио 100 амандмана на законе који уређују привредни амбијент, од чега је чак 90 усвојено.

Директор за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Јелана Бојовић истакла је да су у сарадњи са Кокусом унапредили неке од кључних закона за пословање у области планирања и изградње, улагања, енергетике, инспекцијског надзора, оглашавања, што је допринело бољој позицији Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке.

Након усвајања Статута, Економски кокус је почео да ради, а прва тема разговора био је Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансирању локалне самоуправе.

Кључне одредбе Предлога закона, о коме ће сутра почети расправа у Скупштини Србије, присутним посланицима и градоначелницима представила је министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић.

Брнабићева је истакла да предлог измена и допуна Закона о финансирању локалне самоуправе није крај за реформу финансирања локалних самоуправа.

"Важно је то што Министарство финансија припрема законе о таксама и накнадама. Циљ је да се уведе већа предвидивост пословања, посебно за мала и средња предузећа", рекла је министарка.

Брнабићева је рекла да то министарство ради и на изменама и допунама Закона о локалној самоуправи и на Стратегији децентрализације Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи