Известилац УН: Београд и Приштина треба да реше проблем расељених

Специјални известилац УН за људска права интерно расељених лица Чалока Бејани је, после петодневне посете Београду и Приштини, описао тренутни положај интерно расељених лица као "ћорсокак", и нагласио да је потребно уложити значајан напор како би се на ефикасан начин решило питање расељености, саопштила је Канцеларија високог представника УН за људска права.

Чалока Бејани је позвао Београд и Приштину да предузму иницијативу и појачају напоре како би се дошло до трајних решења за људе који већ 17 година живе у расељењу, а уједно је и међународну заједницу позвао да подржи те напоре.

Према подацима Агенције УН за избеглице, само на Косову и Метохији интерно расељених има више од 16.000, којима недостају трајна решења, док у другим деловима Србије и даље живи 88.000 њих.

"Потребно је утврдити стварни број људи којима је и даље потребно решење, као и која решења треба да се примене", нагласио је експерт за људска права, позвавши власти у Београду и Приштини да процене потребе и спроведу анкету о жељама или намерама интерно расељених лица.

Специјални известилац, који је проценио напредак учињен у складу са његовим претходно датим препорукама, препознао је неке позитивне кораке које су предузели Влада Србије и власти у Приштини, укључујући и у области становања, земљишних и власничких питања, те личних докумената.

Напредак је остварен, констатовао је, и у смислу институционалних решења правног и политичког оквира за решење положаја интерно расељених лица.

"Сва трајна решења би требало да остану отворена интерно расељеним лицима и морају бити одвојена од политичких процеса", рекао је специјални известилац, приметивши да је нагласак сувише често стављан на повратак.

Указује да интерно расељена лица треба консултовати о томе које је најбоље решење за њих.

У том контексту, затражио је од Владе Србије и приштинских власти да, уз подршку међународне заједнице, спроведу анкету како би се утврдила трајна и изводљива решења за интерно расељена лица.

Бејани, пореклом из Зимбабвеа, изразио је забринутост због великог броја интерно расељених лица која још живе у беди, посебно припадника ромске, ашкали и египатске заједнице. Такође је изразио жаљење због животних услова најугроженијих интерно расељених лица која још увек живе у колективним центрима.

"Трајно стамбено решење представља кључни елемент одрживих решења и потребно га је повезати са могућностима за остваривање зараде", рекао је и указао на препоруку коју је дао током своје претходне посете.

Бејани је нагласио и да међународна заједница не сме да заборави проблем интерно расељених лица на Космету и остатку Србије, и да је то питање потребно решити као кључну компоненту у контексту оквира за приступање ЕУ и оквира бриселског дијалога између Београда и Приштине.

Током прошлонедељне посете, специјални известилац се састао са званичницима Владе Србије и органа косовских власти, УН агенција и организација цивилног друштва, а посетио је и велики број интерно расељених лица која живе у близини Београда и Крагујевца, као и у општинама које припадају Приштини, Северној Митровици, Звечану, Обилићу и Грачаници.

"Помирење и излечење рана су сада потребнији више него икада како би се осигурала успешна и трајна решења у Србији и на Косову", закључио је Бејани, наведено је у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи