Србија може да буде мотор читавог Западног Балкана

Србија у приближавању Европској унији може да буде мотор читавог Западног Балкана, речено је на скупу "Изазови приступања Србије ЕУ" и поручено да Београд има потпуну подршку Брисела за реформе које спроводи.

На отварању скупа министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је Србија окренута ка ЕУ, али и себи, те да је на нама да учимо и мењамо Србију на боље и то не зато што то други желе, него зато што је то добро за наше грађане.

Министар је указао да постоје ствари на које Србија не може да утиче, попут политике проширења Уније, наводећи да ЕУ за нас није циљ, него пут ка друштву какво желимо да изградимо.

Вулин каже да ће поглавља у преговорима које Србија отвара са ЕУ помоћи да наша земља буде боље место за живот.

Амбасадор Аустрије Јоханес Ајгнер рекао је да, без обзира на кризу и питања која се постављају о пријему нових чланица у ЕУ, Аустрија и њена влада сматрају да треба да дође до проширења ЕУ и на Западни Балкан.

"Немогуће је да између Грчке и Хрватске постоји сива зона, црна рупа. То је недопустиво", каже Ајгнер, наводећи да Србија представља мотор у приближавању комплетног региона Унији, те да је у мигрантској кризи врло важан партнер ЕУ.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт навео је да су јако битне речи министра Вулина који истиче важност европског пута за бољи живот грађана.

Бенедикт је рекао да је даље развијање ЕУ одговор на кризу у Унији и тренутни страх, а не враћање у национализам и изолацију.

Што се тиче европског пута Србије, много је урађено у последње две, три године, каже Бенедикт и додаје да ће бити још отварања поглавља, те да су донети добри закони, али да у наредне четири године треба радити на њиховом спровођењу.

Честитао је Србији на акционом плану за поглавља 23 и 24, наводећи да је следећи корак његово спровођење, те да се без ефикасног и независног правосуђа не може обезбедити бољи живот за грађане.

"Европска комисија и Делегација ЕУ у Србији у потпуности подржавају Србију у спровођењу реформи", истакао је Бенедикт.

На скупу који су организовали амбасада Аустрије и Завод за социјално осигурање Републике Србије, европски парламентарци, посланици Скупштине Србије и представници синдиката разматрали су изазове приступања Србије ЕУ из перспективе парламента, синдиката и социјалног осигурања.

Шефица преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић рекла је да су солидарност, социјална правда и напредак кључни елементи развоја друштва, те да Србија, када је реч о социјалном дијалогу и решавању радних спорова, жели да успостави најбоље могуће решење у складу са својим потребама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи