Марић: Грађани неће трпети последице лошег споразума из 2011. године

Један од двојице српских министара у косовској влади Љубомир Марић изјавио је да грађани неће бити оптерећени последицама лошег бриселског споразума о слободи кретања из 2011. године.

Марић је у изјави Танјугу рекао да је договором о слободи кретања, односно таблицама, који је пре неколико дана постигнут у Бриселу у разговорима између званичног Београда и Приштине, створено стање које које ће грађанима омогућити нормалан живот.

Важно је напоменути да је овај споразум о слободи кретања потписан 2011. године испред тадашње Владе Републике Србије и тадашњег преговарача Борка Стефановића, подсетио је Марић и нагласио да је то, како је оценио, био један од најгорих споразума и да је било тешко изборити се са таквим наслеђем.

"Оно што је заиста важно то је да ће грађани, посебно на северу Косова, са овим споразумом имати могућност да и даље несметано користе своје таблице и то је онај најважнији део споразума. Такође је важно за остале грађане посебно јужно од реке Ибар да су статусно неутралне таблице остале", рекао је Марић.

Објаснио је да је важност статусно неутралних КС таблица продужена додатних пет година и да је то оно што је највише бринуло грађане посебно у Косовском поморављу, Штрпцу и на централном Косову.

"Оно што можемо да кажемо је да се једноставно са овим наставља једно стање које ствара нормалне услове за живот, дакле грађани неће бити оптерећени са оним што су последице лошег споразума из 2011. године", напоменуо је Марић.

Извршни директор НВО "Актив" из Косовске Митровице Миодраг Милићевић изјавио је Танјугу да треба поздравити сваки договор који је постигнут у Бриселу а који се тиче добробити свих заједница које живе на Косову.

У овом тренутку узимајући у обзир све информације које су дошле до нас не можемо са стопостотном сигурношћу бити прецизни око тога шта је тачно потписано и како ће се тај читав процес и тај договор имплементирати, навео је Милићевић.

Милићевић тврди да би било апсолутно неопходно да обе делегације што је пре могуће разјасне ширем слоју грађана којих се то директно тиче, како ће тај процес имплементације тећи.

"Отприлике неке смернице имамо, датуми су више него познати, међутим апсолутно се мора водити рачуна о томе да се недвосмислено не протумачи читав тај договор. Били смо сведоци у прошлости да су поједини договори тумачени на различитим нивоима, у различитим условима, на потпуно другачији начин, што је довело до огромног неразумевања, а делом и неразумевања по питању овог договора који се односи на слободу кретања, а који датира фактички из 2011. године", рекао је Милићевић.

Делегације Београда и Приштине постигле су договор о примени споразума о слободи кретања, у оквиру дијалога у којем посредује ЕУ.

У оквиру техничког дијалога Београда и Приштине постигнут је договор којим је спречено укидање таблица Републике Србије за подручје Косова и Метохије.

Договорен је продужетак важења статусно неутралних КС таблица као и прелепљивање статусних симбола уместо коришћења пробних таблица приликом преласка административне линије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи