Приштина повукла предлог о демаркацији, привођења због сузавца

Косовски премијер Иса Мустафа саопштио на седници скупштине да влада до даљег повлачи предлог о демаркацији са Црном Гором, због одсуства српских посланика. Две посланице опозиције приведене пошто је код њих пронађен сузавац. Демонстранти окупљени код зграде парламента, уз скандирања и узвике "Победа", пропратили вест да је предлог повучен, а инцидената није било.

20.40 - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је албанским политичарима у Приштини да се не крију иза посланика Српске листе и да на њих на кукавички начин не пребацују одговорност за исход данашње седнице парламента.

14.55 - Завршене демонстрације опозиције у Приштини.

14.35 - Косовски премијер Иса Мустафа саопштио на седници скупштине да влада до даљег повлачи предлог о демаркацији са Црном Гором, због одсуства посланика листе Српска.

14.10 - Портал Зери јавља да је због недоласка посланика Српске листе предлог закона о демаркацији повучен са дневног реда.

13.40 - Почела седница косовске скупштине, али без српских посланика.

13.25 - Приведена и посланица опозиције Аида Дергути, код које је полиција пронашла сузавац.

12.40 - Полиција, приликом претреса на уласку у скупштинску салу, привела посланицу опозиције Донику Кадај Бујупи, код које је пронашла сакривену патрону сузавца.

12.35 - Скупштина касни са почетком заседања сат и по, јер представници Срба нису дошли на заседање.

12.25 - Косовска полиција током претреса просторија Самоопредељења конфисковала материјале припремљене за протест.

12.05 - Полиција је у једном приватном објекту на прилазу Приштини пронашла 50 торби са Молотовљевим коктелима.

Неколико стотина активиста и присталица опозиције протестовало је данас у центру Приштине, поводом најаве косовске скупштине да ће усвојити споразум о демаркацији са Црном Гором.

Полиција је распоредила јаке снаге и херметички затворила зграде владе и скупштине. Наспрам њих су били демонстранти, који су тражили оставку владе.

Током протеста ухапшено је неколико демонстраната. У згради Скупштине ухапшене су две посланице опозиције, Доника Кадај Бујупи и Аида Дергути, код којих је полиција пронашла патроне сузавца.

Посланици Српске листе нису дошли у зграду скупштине, због чега је каснио почетак заседања. Они су раније најавили да неће присуствовати данашњој седници. 

Без њиховог присуства нема двотрећинске већине посланика, да би предлог за ратификацију споразума о разграничењу са Црном Гором могао да буде усвојен.

Због тога је косовски премијер Иса Мустафа саопштио да влада до даљег повлачи предлог о демаркацији. 

"Повлачење закона о разграничењу не значи да је Влада одустала од овог споразума, али не постоје услови да закон на гласање иде данас", рекао је косовски премијер Иса Мустафа.

Српска листа упозорава на све лошији положај Срба на Косову.

"Посебно у последње две недеље креирано је једно сложено безбедносно стање за Србе и њихову имовину. Веома лоша порука Албанаца који су протествовали у Мушотишту, веома лоша, некоординисана, ненајављена и крајње провокативна посета Едите Тахири и Хашима Тачија на северу Косова, а имали смо и данашње ненајављане протесте које је организовала опозиција а који су могли да ескалирај", напомиње председник листе Српска Славко Симић.

Опозиција тврди да предлогом о демаркацији Косово губи 8.000 хектара територије и одустајање Владе од ратификације споразума сматра својом победом.

"Желим да захвалим народу Косова, независним експертима, професорима Универзитета, затим активистима који пате у затворима, члановима Демократског савеза и Демократске партије и на крају хвала опозицији", поручио је Глаук Коњуфца из Самооредељења. 

Лидери Самоопредељења Аљбин Курти и Висар Имери су изјавили да је данашњи дан историјски за будућност Косова.

"Ово је оставка криминалне Владе и победа грађана који су нас подржавали више од годину дана и њихова подршка је учинила да се ова ратификација заустави и да се грађани одбране од криминалних кланова", рекао је Имери.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи