Омеровић критикује Додика

Србија нема права да се меша у унутрашње ствари у Босни и Херцеговини, али је српски државни врх синоћним хитним консултацијама показао већу одговорност од председника Републике Српске Милорада Додика према народу којем припада, изјавио је председник Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић.

Омеровић је у изјави Танјугу констатовао да су се председник Србије и премијер састали исте вечери пошто је Савет за имплементацију мира поручио да Република Српска не би требало да одржи референдум о Дану РС, док је Додик рекао да му је важније што му се родила унука, те да га став Савета у тој ситуацији не занима.

"То вам говори о односу. Када се под окриљем ноћи, на најхитнији могући начин руководство Србије састаје због тако важног питања, а Додика баш брига, то показује његов однос према народу којем припада, али и према Србији иза које се толико често знао заклањати", рекао је Омеровић.

Подсетивши да је Србија гарант Дејтонског споразума, односно гарант да је Босна и Херцеговина целовита држава, направљена од два ентитета, у којој живе три равноправна народа, Омеровић каже да руководство Србије и Републике Српске морају заједнички да направе договор како би се дошло до прихватљивог решења које неће повећавати тензије у већ сложеној ситуацији.

"Често ми се чини да Додик подгрева чувени 'босански лонац' и да покушава да му дигне приситак како би дошло до неке експлозије. На нашу велику срећу, о стању у БиХ се питају неки други", рекао је Омеровић.

Ипак, као гарант Дејтонског споразума, оценио је Омеровић, Србија мора да покаже интерес и за грађане који живе у РС, али и да поведе рачуна о сопственим интересима.

"Не смемо да дозволимо да поново будем таоци неких егзибиција и екскурзија које су у прошлости имали представници српског народа на тим бившим просторима у Југославији", рекао је Омеровић.

Додајући да верује да ће сутрашњи састанак српског државног врха са представницима Срба из Босне и Херцеговине довести до прихватљивог решења, односно да ће Додик "спустити лопту" и одложити референдум, Омеровић је подвукао да Србија мора да учини све како би се нашао заједнички излаз.

"Не смемо ничим да допринесемо да се ствари погоршају. Чули сте премијера Вучића, који је на мудар начин одговорног државника сугерисао свим нашим министрима да не одговарају на тешке речи које долазе од представника разних политичких партија из Хрватске и БиХ. То је добар приступ, јер тешка реч на тешку реч никоме не доноси корист", сматра Омеровић.

Како је закључио, Србија ће тиме допринети одржању стабилности у региону, која ће довести до тога да се о проблемима разговара, а не да се потеже за национализмом и увредљивим речима. 

"Бошњаци умеју да препознају политиканте"  

Тежак социјално-економски положај погађа све грађане Србије, па и Бошњаке, али проблем Санџака је тај што људи попут председника Бошњачког националног већа Сулејмана Угљанина запаљивим изјавама одвраћају капитал и инвестиције, поручио је Омеровић. 

Омеровић је рекао да људи кад буду почели да раде неће више бити подложни идејама и реторици која подстиче непријатељство, јер "џаба Србину што је Србин, или Мађару што је Мађар, ако у Владичином Хану или Суботици нема посла".

"Проблем је што такви људи (попут Угљанина) постоје и што они одвраћају капитал. Ни рођени брат вам не би уложио средства у Нови Пазар, Тутин и Сјеницу када види да, ни мање ни више, председник Бошњачког националног већа шаље овакве поруке о томе како је доле стање незамисливо, катастрофа, како Србија спроводи етничко чишћење. Управо је Угљанин реметилачки фактор и највећа препрека и брана да дођу средства, да се доле улаже и ради и поштено живи од свог рада", сматра Омеровић.

Реагујући на Угљанинове тврдње да иза инцидента између навијача на фудбалској утакмици у Новом Пазару стоји држава Србија, и да је однос државе према Бошњацима непријатељски, Омеровић истиче да председник БНВ-а то чини јер су опасне изјаве једини начин да доспе у јавност.

"Од Угљанина ово је нешто што је већ виђено. Он покушава да се наметне као некакав фактор и једини представник бошњачког народа. Срамота за народ коме и ја припадам је да је такав човек председник БНВ-а, националне институције која би требало да представља круну и крем оних људи који брину о интересима народа", рекао је Омеровић.

Како је додао, Угљанин дели Бошњаке, па произлази да су противници бошњачког народа сви који нису уз њега или нису чланови СДА Санџака.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи