Орбан у понедељак у Београду, на јесен седница две владе

Премијер Мађарске Виктор Орбан ће у понедељак, 5. септембра, боравити у посети Србији, а до краја године биће одржана заједничка седница две владе, најавили су министри Петер Сијарто и Јадранка Јоксимовић. Мађарска је један од најискренијих пријатеља Србије и снажно подржава њен европски пут, поручили министри две земље.

Према речима Сијарта, у петак ће у Београду бити одржан и састанак кинеско-мађарско-српске мешовите комисије, у вези са изградњом пруге Београд - Будимпешта.

Јоксимовићева је истакла да ће заједничка седница две владе бити одржана до краја године, вероватно у октобру или новембру.

"То је најбоји и конкретан начин да покажемо колико смо спремни да сарађујемо", рекла је она и захвалила мађарској влади на подршци коју пружа Србији, додајући да се радује доласку Орбана у Београд.

Када је реч о изградњи пруге, министарка је додала да је то показатељ у ком правцу желимо да идемо и сарађујемо.

Регионална стабилност важна је за све нас, али и за ЕУ, нарочито у контексту миграторне кризе, изјавила је данас министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, уз поруку да Србија има јасан интерес, а то су мир, стабилност и напредак.

"Ми нећемо дизати тензије и уздржаваћемо се од изјава које могу додатно да поремете односе, али државе чланице ЕУ имају и додатну одговорност, поред тога што су чланице Уније", поручила је министарка у Будимпешти, на заједничкој конференцији за новинаре са шефом мађарске дипломатије Петером Сијартом.

Јоксимовићева је нагласила да очекује смиривање ситуације, те да Србија има јасне интересе, а то су мир, стабилност и напредак.

"Гледамо у будућност и желимо да сви живимо боље, али на неке изјаве и ставове не можемо да ћутимо, јер је наш посао да штитимо интересе грађана. Али смо се определили за политику уздржавања у вери да ће други то разумети и да ћемо у бољој атмосфери ићи напред у економском смислу", рекла је Јоксимовићева.

Надовезијући се на речи министарке, Сијарто је казао да не жели да диже тензије, али да је Мађарска са правом забринута.

"Видимо да се хрватски политичари такмичце у томе ко ће радикалније формулисати и рећи грубље ствари и то је део њихове кампање. Ако пратимо реторику и напетости, видимо да је ситуација забрињавајућа", рекао је Сијарто.

Мађаски министар је истакао да би стабилизација Западног Балкана требало да буде један од приоритета ЕУ, а да је најбољи пут за достизање мира и стабилности даља интеграција и примање нових чланица у Унију. 

Мађарска добар и искрен пријатељ Србије

Мађарска је један од најискренијих пријатеља Србије и снажно подржава њен европски пут, поручили су након састанка у Будимпешти министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и мађарски министар спољних послова и спољне трговине Петер Сијарто.

Мађарска је један од најбољих и најискренијих партнера Србије на путу ка ЕУ и показала је да води рачуна о региону и да из најискренијих побуда подржава интеграцију Србије у Унију, поручила је Јоксимовићева.

Она се нада да ће Србија до краја године отворити још неколико поглавља.

"Мађарска нам пружа подшку и мислим да је објективно заслужујемо. Мислимо да није добро успоравати пут Србије због онога што је актуелни тренутак у ком се налази ЕУ и зато ценимо мађарски приступ и подршку", рекла је Јоксимовићева.

На састанку је, навела је, било речи и о могућностима да две земље, као суседи, конкуришу за европске фондове и разне пројекте у прекограничној сардањи, како би живот грађана био бољи, што би и требало да буде и шустина евроинтеграција.

Јоксимовићева се захвалила мађарском министру што је поновио речи са седнице на којој су отварена поглавља - да се Србија из најбојих разлога труди да унапреди положај мањина и да је то нешто чиме Србија не тргује.

"То је наше искрено опредељње и надамо се да ће и друге земље схватити да је то једини пут и начин сарадње који води до стабилности", подвукла је Јоксимовићева.

Она је рекла да ће Србија наставити политику хуманитарног приступа мигрантској кризи, али је исткла да разуме Мађарску и слаже се да је потребна свеобухватна политика ЕУ која ће растеретити балканску руту.

"Србија је учинила много од почетка мигрантске кризе, а са Мађарском имамо веома добру сарадњу. Биће изазова и зато је редовна комуникација значајна", указала је Јоксимовићева, захваливши на позиву да посети Мађарску.

Србија, како је река, схвата европске интергације као део унутрашње равзојне политике, а не само спољне, те би чланство било круна тог значајног пројекта.

Министар спољних послова Мађарске Сијарто рекао је да Мађарска подржава европске интеграције Србије и да ће учинити све да се преговори заврше што пре.

Он је српској министарки захвалио што је њена прва посета иностранству у новом мандату баш Будимпешти, јер то, како каже, показује колико је тесна мађарско-српска сарадња.

Сијарто је подвукао да је за Мађарску стабилност региона интерес од националног значајна и привредно и безбедносно.

На састанку је било речи и о енергетици и разноврсности енергетских извора, а постигнут је договор да се побољша енергетска безбедност и поспеше истраживања у пограничном пределу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи