Приштина, сутра гласање о споразуму са Црном Гором

Косовски парламент ће сутра одржати седницу на којој ће се гласати о споразуму о демаркацији границе са Црном Гором. Опозиција најављује протесте.

Косовска опозиција је протесте због предлога косовске владе о демаркацији границе са Црном Гором заказала у исто време за када је заказана и седница парламента.

Демаркација је услов да Косово добије визну либерализацију са земљама Европске уније.

Најава новог гласања о демаркацији може да изазове нове нереде и погорша ионако лошу безбедносну ситуацију на Косову. Противљење и незадовољство опозиције могу да ескалирају у насиље, ако у скупштини сутра буде ратификације споразума о разграничењу са Црном Гором.

Владајућа већина је већ неколико пута одлагала гласање о овој теми, али сада њени представници тврде како ће процес демаркације сутра бити окончан.

То значи и очекивање нереда у Приштини, јер је више опозиционих странака најавило да ће се оштро супротставити демаркацији, наводећи да Косово, како тврде, губи око 8.000 хектара територије.

Председавајући приштинског парламента и председник Демократске партије Косова Кадри Весели је јуче после седнице главног одбора Демократске партије Косова новинарима рекао да сви треба да буду смирени и да мисле о будућности, као и да Косово не би требало да угрози своје односе са САД и европским земљама, преносе косовски медији.

Весели је додао и да би посланици парламента требало да размисле да ли желе да буде остварен напредак према европским интеграцијама "или преферирају назадовање".

Због противљења опозиције демаркацији и формирању Заједнице српских општина, на Косову је готово годину дана блокиран политички живот. Опозиција је у више наврата организовала масовне протесте који су прерастали у насиље на улицама Приштине. Не искључује се понављање истог сценарија и сутра.

Полиција се припрема да у центру Приштине распореди додатне снаге, како би обезбеђивале зграде скупштине и владе. У приправности су и друге безбедносне службе, укључујући и међународне.

Опозиција је данас најавила да ће на протесту бити много људи и да би масовност скупа могла да утиче да се не гласа о демаркацији.

Протеклих месец дана у Приштини је пројектилом из ручног бацача гађана косовска скупштина, ручне бомбе су у два наврата бачене у двориште приштинског јавног сервиса и кућу његовог директора. Полиција је ухапсила шесторо активиста покрета "Самоопредељење", због сумњи да су умешани у напад на зграду скупштине.

Све то утиче на крхку безбедносну ситуацију на Косову, поготово у Приштини.

Владајућа већина на Косову је са једне стране под притиском међународне заједнице да се уреде односи у региону, а са друге, под притиском је опозиције да брине искључиво о интересима албанске заједнице.

Владајућој већини је потребно две трећине посланика да би био изгласан споразум о демаркацији границе са Црном Гором.

Српски посланици се још нису децидно изјаснили да ли ће учествовати на сутрашној седници скупштине. Без њих нема већине потребне за ратификацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи