Остојић: Ситуација у региону се компликује

Ситуација у региону већ дуже време се компликује "разним активностима у разним земљама", оценио је новинар Зоран Остојић, поводом позива Савета за спровођење мира у БиХ властима у Републици Српској да одустану од референдума и издвајања мишљења Русије.

Одлука Савета за спровођење мира у БиХ, како је рекао за Танјуг, била је очекивана, јер је о том питању већ одлучио Уставни суд БиХ, који је, како је нагласио, део "дејтонског пакета" и уставно-правног оквира "дејтонске БиХ".

"Ситуација у региону се већ дуже време компликује разним активностима у разним земљама, а свакако да је ово један допринос компликовању и дестабилизацији овога региона. Ту, пре свега, мислим на заказивање референдума, о ствари о којој је одлучио Уставни суд БиХ", рекао је Остојић.

Остојић сматра да заказивање референдума у Републици Српској има за циљ да, "за рачун Москве, истера (премијера Србије Александра) Вучића на чистину":

"Односно, да се он супротстави референдуму и тиме покаже да није патриота или да се не супротстави и тако погорша своје односе са Западом", оцењује Остојић.

"Циљ референдума, односно неодржавања референдума, је (председник РС Милорад) Додик, а Додик је само средство у рукама оних који желе да дестабилизију регион", рекао је Остојић.

На питање како види улогу Србије у овој ситуацији, Остојић подсећа да су и Србија и Хрватска потписнице Дејтонског споразума, те да имају улогу у овим збивањима, будући да је "дејтонска БиХ" настала договором Србије, Хрватске и муслимана у БиХ.

"Према томе, одоворност Србије је ту несумњива, на основу онога што се дешавало пре 20 година. Дејтонски споразум није договор грађана и народа у БиХ, него договор Србије, Хрватске и муслимана у БиХ", нагласио је Остојић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи