Макалистер 22. септембра у посети Србији

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер боравиће 22. септембра у Београду. Макалистер ће предводити делегацију ЕП која долази у посету Србији. Повод и теме посете засад нису саопштени.

Европска комисија на јесен објављује извештај о напретку земаља кандидата, а потом и у Европском парламенту известилац, у нашем случају Дејвид Макалистер, подноси свој извештај.

Макалистер је последњи пут средином јула боравио у Београду, где се састао са српским званичницима, али и одржао говор пред студентима Факултета политичких наука.

Том приликом је оценио да је Србија велика европска нација, која ће, када буде испунила потребне критеријуме, радо бити прихваћена у породицу европских народа, и додао да је ЕУ тренутно суочена са унутрашњим изазовима који не смеју угрозити највећи мировни пројекат.

Поручио је да исход референдума у Великој Бритранији неће зауставити процес проширења и да је Западни Балкан, а посебно Србија, на добром путу евроинтеграција, о чему сведочи и отварање поглавља 23 и 24.

Указао је и да Србија као земља кандидат за чланство у ЕУ мора прогресивно да усклађује своју спољну и безбедносну политику с ЕУ и да примењује рестриктивне мере где год је то неопходно.

Говорећи на конференцији "Глобална стратегија спољне и безбедносне политике ЕУ и Западни Балкан", Макалистер је подсетио на резолуцију Европског парламента у којој је Србија позвана да прогресивно усклади своју политику с политиком ЕУ, укључујући однос према Русији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи