Угљанин: Непријатељски однос према Бошњацима, зваћу Вучића

Лидер СДА Санџака Сулејман Угљанин изјавио је да у Србији постоји непријатељски однос према Бошњацима, због којег ће се Бошњачко национално веће обратити представницима Владе Србије и међународне заједнице како би почело решавање питања те националне мањине.

Угљанин је, на конференцији за медије, рекао и да ће позвати председника Владе Србије Александра Вучића, како би наставили разговор започет пре два месеца.

"Ја сам председник Бошњачког националног већа у овој држави, биран на директним непосредним изворима. Ја сам за Бошњаке исто оно што је било који, да л' председник Скупштине, Владе или Србије, за српски народ у Србији. Сви смо ми бирани директно, непосредно, и имамо обавезу да разговарамо како бисмо спречили негативне појаве и како бисмо нашли заједничко решење", рекао је Угљанин на конференцији за медије.

Према његовим речима, Бошњачко национално веће не може да дозволи да поједине странке због једног министарског места или због неколико државних секретара, личне или партијске позиције "продају" Бошњачке националне интересе.

"БНВ је ту да сваку ствар назове правим именом", рекао је Угљанин и прецизирао да ће тражити да се Бошњацима обезбеде права која су им загарантована, или ће тражити треће решење уз посредовање Међународне заједнице.

Угљанин је истакао да се недавни инциденти на фудбалском стадиону у Новом Пазару између навијача Црвене звезде и Новог Пазара, као и заједничка вежба припадника полиције Србије и Републике Српске, дешавају како би се скренула пажња са проблема Бошњака.

Међу тим проблемима навео је, као и више пута раније, тешку економску ситуацију, "нелегитиман" акциони план за мањине у који, тврди, нису уграђене обавезе државе према Бошњацима, неадекватну заступљеност Бошњака у полицији, судству и тужилаштву...

"Још није започет разговор са легитимним Бошњачким представницима о редефиницији политичког система Србије и аутономији Санџака о чему су се грађани већ изјаснили још 1991. као предуслов за политичку егзистенцију Бошњака у земљи", додао је Угљанин.

Он је инциденте на стадиону оценио као нови талас излива "шовинистичке, расне и националне мржње српских екстремиста према Бошњацима у својству такозваних Звездиних навијача под заштитом државних полицијских снага".

Актуелна дешавања су "подвала државног врха", оптужује Угљанин и тврди да држава "преко својих приватних Бошњака" и преко својих фудбалских клубова оправдава довођење великих полицијских снага које блокирају Нови Пазар и стварају привидну слику ванредног стања, те крше основна права слободе кретања.

"Све то представља организовано скретање пажње са суштине проблема", закључио је Угљанин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи