САД осуђује насиље у Мушутишту

Амбасада САД у Приштини осудила је инциденте у Мушутишту и "коришћење насиља ради постизања политичких циљева" и позвала све косовске лидере да учине исто.

Озбиљна и нерешена питања која постоје на Косову нису ближе решењу после ових насилних протеста, навела је Амбасада САД.

Претходно је инцидент на свом Твитер налогу осудио и амерички амбасадор у Приштини Грег Делави истакавши да "Косово треба да буде безбедно за све који поштују своје верске обичаје".

Америчка амбасада напомиње да демократија даје простор за неслагање па чак и за протест, али да "насиље против полиције, медија, чланова владе и других грађана ни под којим условима не може бити прихватљиво као израз политичких ставова или начин за решавање жалби из прошлости, ма колико оне биле болне".

Косовска полиција је, према оцени амбасаде САД у Приштини, одиграла важžну улогу у смањивању насиља и одрžжавању владавине права.

"Много тога је урађено како би нормализовали односе и створили модерну, демократску државу. Ипак, даље политичко насиље ризикује уништење већег дела тог напретка. Косово може очекивати напредак ка евроатланским интеграцијама само ако се све стране поново обавежу на миран дијалог, демократију и владавину права", поручила је амбасада САД.

Расељени Срби из Мушутишта код Суве реке спречени су јуче да посете разрушену цркву и своја имања у том месту због протеста Албанаца.

Три аутобуса са око 150 расељених Срба из Мушутишта код Суве Реке, након више од четири сата чекања, вратила су се назад пошто због протеста Албанаца нису успели да обиђу разрушену цркву Богородице Одигитрије и своја имања.

Процењено да нису створени безбедносни услови да Срби дођу до порушеног манастира где је требало да присуствују литургији.

Локални Албанци, који су блокорали пут Србима према Мушутишту, у неколико наврата сукобили су се са припадницима специјалне јединице косовске полиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи