Доста је било: Влада плаћала лобисте у САД

Покрет "Доста је било" саопштио је да захтева да се о стратешким циљевима и евентуалном ангажовању лобиста разговара у институцијама и да се о доношењу спољно-политичке стратегије пита Скупштина Србије.

"Доста је било" захтева и да Влада заустави трошење новца грађана Србије за непознате циљеве који нису у општем, него, како наводе, у интересу пословних комбинација и одржања на власти.

У саопштењу Покрета ДЈБ пише да се око актуелног премијера Александра Вучића окупљају најскупљи лобисти и експерти за комуникације и маркетиншке стратегије, почев од Тонија Блера, преко Франка Фратинија до Доминик Строс-Кана, а информације о лобирању и циљевима су сакривеније него икад, као и новац који се троши на непознате циљеве.

У интересу је јавности да зна који су циљеви и каква је спољно-политичка стратегија потребна Србији, али и да се о томе одлучује у институцијама, а не у кабинету премијера за нејасне циљеве, наведено је у саопштењу.

Покрет ДЈБ наводи да су Влада Србије и кабинет премијера више пута у јавности тврдили да од 2012. године, када је на власт дошао СНС, не плаћају лобисти у Америци и Европској унији. То се, како наводе, више пута испоставило као нетачно.

Покрет ДЈБ је по захтеву за информације од јавног значаја, од Министарства спољних послова Србије добио информацију да је и 2012. и 2013. године Влада плаћала лобисте у Америци, а међу њима и познату лобистичку фирму Подеста групу, која је радила за Мирослава Мишковића.

Према информацијама из Министарства спољних послова, Влада је у 2012. години платила 952.010 долара за услуге лобирања фирмама из моћне Подеста групе и "30 points strategies" која је и ранијих година била ангажована без видљивијег резултата.

Од те суме је чак 300.000 долара отишло за услуге "Roberti + White", заступницима моћне Подеста групе.

Подеста група је, како Покрет ДЈБ истиче, једна од три најмоћније лоби компаније у Вашингтону, блиска је Клинтоновима и њиховом крилу Демократске странке.

Док старији брат Тони Подеста лобира за своје клијенте попут Мишковића или Владе Србије, други брат Џон Подеста, води председничку кампању Хилари Клинтон, пише у саопштењу ДЈБ.

У свету лобиста важи неписано правило да један лобиста не може истовремено радити за сукобљене стране, а управо се то догодило са ангажовањем Подеста групе.

Поставља се питање какве заједничке интересе могу имати Мирослав Мишковић и Влада Србије ако ангажују истог човека и исту лоби компанију.

Да постоје много дубље везе премијера и СНС са породицом Клинтон показује и најновији позив за премијера да говори на пленарној седници Фондације Клинтонових, навео је покрет.

"Хилари Клинтон је дошла на чело Стејт департмента 2009. године. Управо те године је и тек формирани СНС, који почетком 2009. године није имао ни динар прихода из буџета, почео изградњу своје политичке организације, за шта су била потребна значајна средства, а извор је до данас остао непознат јавности у Србији", истиче Покрет.

Новинари су открили и да је за Владу Србије 2014. године лобирање радила велика маркетиншка агенција "Bell Potinger" из Лондона, али је остала добро чувана тајна ко је и колико плаћао њихово лобирање, пише у саопштењу Покрета ДЈБ.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи