Вучић: Држава ради на пројектима које реално може да финансира

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић рекао је у парламенту да држава ради на пројектима које реално може и да финансира, јер, како примећује, много је идеја, али недостаје новац. Намера нове владе је да се измени Закон о финансирању локалних самоуправа, каже Вучић. Плате запосленима, пре свега у здравству и просвети, биће веће можда и пре краја ове године, рекао је Вучић. Није фер да Звезда и Партизан рекетирају државу, поручио је мандатар.

Захуктава се вишедневна дебата о новом Вучићевом кабинету. Већ до краја године, мандатар најављује боље дане за запослене у здравству и просвети, Свестан је, каже, да људи у Србији не живе богато.

"Од проблема нико не бежи, кад кажемо да постоји проблем, то заиста доживљавамо као изазов и то хоћемо да решимо и те ствари решавамо. Ја знам да можете да наведете безброј проблема, навео бих ја ако би то било могуће, а није, и више од безброј, али бар неке од тих проблема смо решавали јер решавамо и неке смо решили. Ако ништа, и на данашњи дан имамо суфицит у буџету Републике Србије", рекао је мандатар Вучић.

Одговарајући посланицима у Народној скупштини, мандатар Вучић је рекао да смо некада имали заказаних пројеката за 25 милијарди, али да то Србија не може да испуни. "Имамо сада 3,6 милијарди и имамо проблем због тога", објаснио је Вучић.

Посебно је поменуо важност "ипсилон крака" код Суботице, и то не само за грађане тог дела Србије, већ и за инвеститоре из индустријске зоне, јер су се сви, како је навео, од "Континентала" до "Сваровског", жалили да имају проблема због проласка кроз град, што им прави губитке у новцу и времену.

Како је приметио, сви у Србији чекају да држава завршава путеве, школе, а ми и даље за просвету издвајамо много више од неких других земаља, али искључиво за плате просветних радника и то зато што имамо већи број извршилаца него неке земље са већим бројем становника.

"Људи мисле да држава може да уради путеве у сваком засеоку, иако то није реално", навео је додајући да је Влада уредила финансије па је могла много тога да учини.

Истакао је да су апсолутни приоритет и даље коридори 10 и 11, додајући да су радови кроз Грделичку и Сићевачку клисуру били веома компликовани и скупи, те да касне неки радови. Навео је да километар пута у Сићевачкој клисури кошта између 17 и 18 милиона евра.

Како је рекао, и Кинезе је замолио да појачају рад на на деоници Лајковац–Љиг да би Београђани који иду у централну Србију могли што раније да се укључе на ауто-пут.

"Та деоница нешто је важнија од деонице Уб–Обреновац, на којој исто раде Кинези", навео је Вучић.

Александар Вучић је поручио да је намера нове владе да се измени Закон о финансирању локалних самоуправа, јер је то важан услов за подршку Међународног монетарног фонда.

Вучић је рекао да ће највише новца бити узето од Београда, јер се Београду и даје највише у сваком погледу.

"Спремни смо да то вратимо кроз инвестиције и улагања, али немојте више да бацате паре на начин како су их неки у локалним самоуправама до сада бацали", рекао је Вучић.

Он је навео да се део новца у локалним самоуправама троши нерационално и да су поједини председници општина "бацали" новац локалних самоуправа.

"Појединци су узимали фиктивне рачуне да су попили 165 'туборг' пива у истој кафани и 132 кафе, а онда му се тај 'туборг' није свидео па је попио 19 других пива", рекао је Вучић.

"Преоштра опаска Чанка о Ђурићу"

Мандатар Александар Вучић као преоштру је оценио квалификацију коју је посланик Ненад Чанак изнео на рачун Марка Ђурића, поредећи га с Хитлером због реаговања на прву златну медаљу косовских спортиста на Олимпијским играма у Бразилу.

"Били сте преоштри у вашој реакцији, и упоредили сте некога ко није убио никога са оним који је убио огроман број људи. То је било преоштро и штетно за нашу земљу. Били сте главна звезда у приштинским медијима, а не зато што су овдашњи били затворени за вас, већ су Албанци помислили како то њима одговара у борби против Срба", рекао је Вучић одговарајући на обраћање Чанка.

"Мајлинда Кељменди, млада спортисткиња, није нам ништа скривила и бежао сам да коментаришем глупости лажних аналитичара и новинара, који говоре да је потписано у Бриселу да Косово буде чланица Олимпијског комитета", навео је Вучић додајући да цени успех ове спортисткиње.

Додао је да су Олимпијски комитет, а касније и Уефа, прекршили своје статуте који садрже одредницу да само чланице УН могу постати и њихове чланице.

А реакција Ђурића, додао је, значила је само да он штити Устав.

За мир је, додао је Вучић, важан добар однос са Албанцима, али то не значи да ће се одрећи Устава и заставе своје земље, нити ће рећи да једна наша територија припада неком другом.

Одговарајући мандатару, Чанак је навео да никога није назвао Хитлером, већ је само говорио о "дисквалификацији због порекла", а Вучића је упитао да ли је Србија уложила протест Олимпијском комитету због учешћа Косова и који је био одговор.

"Протест смо уложили, али одговора није било, а што се тиче дисквалификације због порекла, Ђурић није коментарисао њено порекло, нити је дисквалификовао њену посвећеност и марљивост, за то капа доле за велики успех", појаснио је Вучић.

Вучић је такође одговорио Чанку да је Косово у експозеу ишло одмах иза националне безбедности, зато што је Косово и Метохија кључно питање националне безбедности.

Мандатар Александар Вучић изјавио је да још није задовољан како функционише "Електропривреда Србије", али да је видно побољшање у односу на ранији период.

Одговарајући Ненаду Чанку у Скупштини Србије, Вучић је рекао да одлуке у вези са јавним предузећима, ЕПС-ом, "Електровојводином", "Електроистоком", односно зависним предузећима, имају другачију везу.

Вучић је навео пример да је у тој области свако предузеће било независно од централе, да се дешавало да једно од њих има вишка бројила и трансформатора, а да друго има мањак, због чега расписује тендер.

"'Јура' храни више од 6.000 уста, нећемо терати инвеститоре"

Мандатар Вучић је изјавио да неће учествовати у "растеривању инвеститора", алудирајући на бројне жалбе на третман радника корејске компаније "Јура".

Вучић је, у Скупштини Србије, навео да ће се борити против идеја које подсећају на "лудистички покрет", односно на покрет Неда Луда, када су радници разбијали машине, истичући да "та 'Јура' храни више од 6.000 уста".

"Они хране више од 6.000 уста, а тај лудачко-лудистички покрет, по угледу на онај који је водио Нед Луд, кад су уништавали машине – ја сам против тога и борићу се против тога", рекао је Вучић.

Он је запитао шта је страшно што има прековременог рада – па све је плаћено.

"Многи другде немају плаћен прековремени рад, па шта. Ајде да отерамо све из Србије, да склонимо све", рекао је мандатар истичући да је апсолутно против тога, да 'Јура' запошљава 6.500 људи од Раче до Лесковца. "Мало ли је за сиромашан крај", закључио је Вучић.

"У Савамали нису проблем срушене шупе"

Мандатар Вучић је рекао да у Савамали нису проблем срушене шупе, већ то што је кампањом за те шупе "неко хтео нечију главу".

Одговарајући на дискусију шефа посланичке групе ЛПД–СДА Санџака Чедомира Јовановића, Вучић је рекао да исто тако није разумео причу о хеликоптеру.

И кампања с хеликоптером је, додао је, помагана са стране, као што је био случај у Румунији и Албанији.

"То је потребно када не можете да нађете озбиљну аргументацију, тада се служите неистинама, лажима и користите најпрљавију могући кампању за подстицање страсти и емоција", навео је Вучић.

Констатовао је да смо дошли дотле да некоме смета што немамо дефицит, да сметају марљиви људи, јер се неки и даље боре за изгубљене позиције.

Поменуо је и критике у вези са убиствима која се дешавају, тврдећи да се наводно враћају деведесете, иако у Србији има мање убистава него, на пример, у Балтимору.

"Полиција обрадила све 24 спорне приватизације"

Мандатар за састав владе Александар Вучић изјавио је да је полиција обрадила предмете 24 спорне приватизације, те да је у осам случајева већ стигло до утужења.

"Полиција је обавила све што је требало по том питању и мислим да су за осам од 24 предмета стигла утужења односно оптужнице и оптужни предлози, за око шест је речено да нема бића кривичног дела, док за ове друге још нема одлуке тужилаштва", рекао је Вучић у Скупштини.

Како је рекао, све је урађено тако да нико није био заштићен и на тим предметима су добро радили и 'Миловић, Пушић, Вељовић и други'.

"Хтели смо да покажемо народу да не могу они који су стекли огромно богатство да управљају овом земљом и да право и једнакост важе за све у овој земљи", навео је Вучић.

Он је рекао да током мандата ове владе прекинута пракса да се дотира новац великим системима, иако су многи говорили – пропашће нам економија.

"Почели смо да растемо када смо се ослободили тих великих система који сада никога не рекетирају и постали смо нормална земља", закључио је Вучић.

Каже да је Србија на добром путу, али да су пред њом многи тешки политички изазови, који могу да поремете њену економску путању.

Вучић је у расправи у Народној скупштини рекао да Влада треба да гура ствари напред и да настоји да буде међу прве три до четири земље по економском расту.

"Треба нам таквих 10 до 20 година да можемо да пристигнемо развијеније земље", нагласио је Вучић.

На повике из клупа радикалских посланика, он је поручио да се никога не плаши и да то радикали најбоље знају.

Одбацио је Шешељеву квалификацију цивилног друштва као "пете колоне", приметивши да је Влада управо од тих људи много научила, а и знање из тог сектора било је веома од помоћи Србији на путу европских интеграција.

"ММФ контролиšше, зна се где је сваки динар из буџžета"

Међународни монетарни фонд контролише сваки потрошен динар из буџета, тако да иако нема завршног рачуна државе, зна се на шта је новац потрошен, изјавио је мандатар Александар Вучић и додао да је стање у буџету такво да је износ новца који је држава стекла већи од износа који троши.

"Сваки наш ребаланс ће бити рачун до краја године. Нама сваки динар контролише ММФ, тачно се зна где је и у шта је потрошено", рекао је Вучић одговарајући на критику лидера СРС-а Војислава Шешеља да нема завршног рачуна државе, те да се не зна како се располагало новцем из буџета.

Вучић је рекао и да би било добро да Поштанска штедионица финансира део наменске индустрије, али да са ММФ-ом "три месеца ломи копља око тога".

"СДПР има новца да то покрије, сигуран је пласман, али та банка то не може да уради док ММФ не одобри", рекао је Вучић.

Он је рекао да ни 2017. кад истекне трогодишњи програм са ММФ-ом, то не значи да би требало да "радимо шта хоћемо", а како је рекао, не би волео ни да његов наследник на премијерској позицији поступа другачије.

Вучић се осврнуо на раније владе које су, како је рекао, са падом БДП-а од 3,6 одсто повећавале плате и пензије.

"То је био историјски минус, а они на то повећавају плате и пензије, шта очекујете осим потпуну пропаст. И то зато што су обећали да коалиције које праве доносе резултат, то је скандалозно. Ја зато нисам говорио – повећаћемо ово или оно у кампањи. Данас можемо да повећамо и да не осетимо, али ја не дам. Хоће да се хвалимо дисциплином и да то буде трајно", категоричан је мандатар.

На опаску Шешеља да се не зна шта заправо значи то што је остварен суфицит, и на шта се то односи, мандатар је рекао да је због тог суфицита данас стање у буџету далеко боље него раније.

"Боље нам је данас много због суфицита који имамо. А шта то значи? Да је наша приходна страна у буџету већа од расходне стране, да смо више стекли него што смо потрошили", рекао је Вучић.

Он је навео да су највећи издаци за пензије, па за плате, робу, камате.

"У првој половини године смо 780 милиона евра платили камате и опет смо у плусу", констатовао је мандатар додајући да је добра наплата ПДВ-а и акциза, као и наплата дивиденди и пореза на добит – сви ти бројеви нам иду добро. Он је додао и да ММФ признаје повећање ПДВ-а и акциза као трајно, али не још и да је трајно смањење расхода, што Влада "још доказује".

"Расходи су нам за 3,1 одсто нижи од планираних. А зато нам је потребна огромна дисциплина и одговорност", рекао је он, одговарајући Шешељу.

Он је подсетио лидера радикала да су 1998. и 1999. године, кад су били део Владе, сви морали да познају некога у трезору, да би им налози били исплаћени.

"Моји налози су стајали по три-четири месеца, нису могли да буду исплаћени, јер нема ликвидности, кеш флоа. А сада се исплаћују паре истог дана", истакао је он.

Такође, осврнуо се и на август 2012. године, када је, како је рекао, Млађан Динкић, тадашњи министар финансија, морао да замрзне плаћања из трезора, како би пензије и плате биле исплаћене – јер кеш флоу није постојао.

Вучић се вратио на актуелне податке и истакао да је у првих шест месеци раст БДП-а износио 2,6 одсто, а наш БДП је око 35 милијарди евра.

"То је укупна вредност имовине коју створимо годишње, а 2,6 одсто раста значи да око 800 милиона можемо да узмемо, а јавни дуг у односу на БДП неће расти. Зато је важно да имамо раст а да немамо значајан дефицит", објаснио је мандатар.

Мандатар је подсетио да је затекао јавни дуг на нивоу од 71 одсто, а да је сада 72,4 одсто, јер је Влада преузела обавезе према гаранцијама по кредитима и истакао да је циљ Владе да удео јавног дуга у БДП-у буде спуштен испод 70 одсто, а да 2023. буде испод 60 одсто БДП-а.

"То је већ ниво Мастрихта и више немамо проблема и можемо само да мислимо како да унапређујемо привреду", закључио је.

Вучић: Царине на увоз из ЕУ затвориле би нам привреду

Александар Вучић је упозорио да би царинска заштита српског тржишта у односу на ЕУ затворила нашу привреду која, приметио је, не може да буде самодовољна.

Одговарајући на критике лидера СРС-а Војислава Шешеља, који је оценио да Србија не би требало да буде део ЕУ, да је постепено укидање царина на робу која је увезена из ЕУ нама "већа штета него корист" и још да ЕУ више извози у Србију, него што из наше земље у ЕУ извозимо, Вучић је рекао да учествујемо на ширем тржишту, и да не можемо да се царински заштитимо, а да не прекршимо сва правила.

"Затворили бисмо своју привреду, јер она не може да буде самодовољна", рекао је Вучић.

Додао је и да највећи суфицит Србија има у региону, у трговинској размени са Македонијом, Црном Гором, Босном и Херцеговином, као и са појединим земљама ЕУ које своје фабрике имају у нашој земљи.

Када је реч о субвенцијама фабрикама, попут оних од 10.000 евра по радном месту, Вучић је рекао да је такав аранжман договорен само са три фабрике.

Он је додао и да је анализирао случај фабрике "Јура", у којој је запослен велики број људи, а који имају ниске плате.

"До сада смо три пута наплатили више од њих него што смо им дали на име субвенција. Исплатиле су нам се и хвала им што су дошли у Србију. Нисмо имали алтернативу. Нити смо имали понуду од домаћих бизнисмена за то исто", рекао је Вучић.

Мандатар за састав нове владе констатовао је да плате јесу ниске, али да је држави враћено много више него што им је она дала.

"Зашто не можемо без тога? Не можемо јер ће нам конкуренција све отети – и Бугарска и Румунија и Македонија", рекао је Вучић.

"Морамо да будемо свесни позиције у свету"

Од суштинског и кључног значаја је да гледамо шта је то што у будућности можемо да урадимо да заштитимо нашу земљу мудром и рационалном политиком, али је потребно и да добро познајемо однос снага у свету, поручио је мандатар Вучић.

Он је у парламенту истакао да ће бити још много проблема у будућности за Србију, којој ни светске прилике не иду наруку и да је потребно да гледамо како себе да сачувамо и заштитимо.

"Веома је важно да људи у Србији схвате да оно што радимо по питању националне политике и интереса јесте највише што можемо, да од празног јуначења не бисмо имали ништа осим много нових жртава. И поново би неко за 10-20 година морао да размишља како да обнови привреду и земљу", рекао је Вучић.

Он је додао да Србија данас може да утиче на спречавање свакога ко би желео да јој угрози суверенитет и територијални интегритет.

"Управо зато смо доносили одлуке о посебним улагањима у нашу наменску индустрију и зато је то витални део наше индустрије и привреде", рекао је Вучић.

Када је реч о режиму Слободана Милошевића, Вучић је констатовао да је учинио веома озбиљну грешку што није сагледао однос снага у свету.

"Нисмо разумели шта се збива око нас", рекао је Вучић.

Он је истакао да такво поступање власт у Србији више не сме себи да дозволи, а да тај "луксуз" једино може да има опозиција.

Вучић је додао и да се Србија у претходном периоду оштро супротставила нечему где није било могуће да се ћути – повампирењу усташтва и фашизма у Хрватској.

"И то је наша обавеза да то јасно и недвосмислено говоримо. Поносан сам што су Влада и ресорни министри имали смелости да реагују на такву врсту провокације, јер ће се једног дана у Европи питати зашто нису реаговали", рекао је Вучић.

Број коментара 52

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару