Министарство: Пропуст је основни разлог за опозив Лопандића

Необавештавање о одржавању изложбе о Степинцу озбиљан је пропуст, и то је основни разлог за покретање иницијативе за опозив амбасадора Душка Лопандића, а не било шта друго што је наведено у његовом писму, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Објављивање писма амбасадора Лопандића у медијима, које је кроз званичну комуникацију Министарства упућено министру Ивици Дачићу, а достављено и кабинетима председника, премијера и министарке Јоксимовић, које је медијима достављено са његовог мејла, само је још једна потврда оправданости предлога за његов опозив са места шефа Мисије Републике Србије при ЕУ, истиче се у саопштењу.

Министарство спољних послова, како се указује, ниједним својим чином није изашло из дипломатске праксе и ничим није нарушило интегритет било ког амбасадора, "али због неистина које писмо садржи, дужни смо да саопштимо да је апсолутно нетачно да је наша Мисија при ЕУ поводом срамне изложбе о Степинцу у Европском парламенту реаговала брзо и на одговарајући начин, као и да амбасадор Лопандић, како он каже, није у суштини начинио озбиљну професионалну грешку".

Како се додаје, амбасадор Лопандић је опозван у складу са Уставом и законом, на исти начин на који је и именован пре три године. На иницијативу министра, Влада утврђује предлог о постављењу или о опозиву, о чему одлучује председник указом.

"Грађани Србије морају да знају да амбасадор Лопандић и наша Мисија у ЕУ нису уопште обавестили Министарство спољних послова нити иједан други државни орган у Србији о организовању изложбе о ратном злочинцу Степинцу, који је осуђен на 16 година затвора због злочина над Србима у фашистичкој усташкој НДХ. Информацију о томе добили смо из Ватикана, од амбасадора Мирка Јелића, дан пре отварања изложбе, 13. јуна", истиче се у саопштењу.

Тим поводом је, према писању амбасадора Јелића, организован и конкурс за најбољи слоган под којим ће бити одржана изложба и конференција у ЕП, који је трајао данима, а победио је слоган "Кардинал Степинац – апостол наде и љубави према Богу и људима".

"Уместо да Мисија у Бриселу нас обавештава, Ватикан и Министарство спољних послова обавештавају нашу мисију и амбасадора Лопандића о тој изложби", напомиње Министарство и прецизира да се, на захтев министра Ивице Дачића, амбасадор Лопандић писмено изјаснио 14. јуна, на дан када је изложба отворена, како се то десило.

"Амбасадор Лопандић се писмено изјаснио да су са припремом изложбе о Степинцу упознати већ неко време, цитирамо 'од пре око три недеље', и да, нажалост, данас су констатовали да информација о изложби није била достављена од стране ове мисије Министарству спољних послова, што је, како каже амбасадор Лопандић, пропуст", наводи се у саопштењу.

Мисија је, дакле, реаговала према европским институцијама тек тада, на дан отварања изложбе и конференције. "Чак је и Бојан Пајтић реаговао пре Лопандића и Мисије", додаје се у саопштењу.

Како напомиње Министарство, можда за Лопандића то није озбиљна професионална грешка, али за српски народ у целини и за Републику Србију питање Степинца и покушај његове не само рехабилитације, већ и канонизације, јесте од виталног значаја.

Супротстављање томе је дужност свих државних органа и наших представника у свету. О томе су председник Томислав Николић, као и великодостојници Српске православне цркве, разговарали и у Ватикану, чак је на нашу иницијативу и уз сагласност папе формирана мешовита комисија за испитивање улоге и активности Степинца током Другог светског рата, чије се почетак рада очекује у јулу.

"Министарство спољних послова сматра да је необавештавање Министарства о овој изложби озбиљан пропуст, и да је пропуштена прилика да се изразе протести европским институцијама у време припреме изложбе. То је основни разлог за покретање иницијативе за опозив амбасадора Лопандића, а не било шта друго што је наведено у писму", истиче се у саопштењу.

"Амбасадор Лопандић, чак, каже да су о томе министар и сви грађани могли да се обавесте путем интернета, као да не зна да је то његов посао због којег је тамо. Што се тиче његове тврдње да су за време његовог мандата односи Србије и ЕУ достигли највиши ниво, уз дужно поштовање амбасадора и Мисије, то је резултат политике Владе Републике Србије, чији европски пут сигурно неће зависити од кадровских решења у Мисији", наводи Министарство.

У складу са дипломатском праксом, Министарство спољних послова није никада у јавности образлагало одлуке о опозиву и постављењима, истиче се у саопштењу и додаје да то не би било учињено ни сада, да због писма амбасадора Лопандића није било потребно реаговати.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару