Додик: Очекујем од Србије да стане иза Републике Српске

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да РС никада није била лишена опасности да нестане, да је то и сада случај, али да он има поверење у Србију, односно премијера Александра Вучића и председника Србије Томислава Николића.

Милорад Додик је рекао да је премијеру Вучићу пренео ту забринутост и да од Србије очекује да јасно стане иза Републике Српске.

"Мислим да Република Српска никад није била лишена опасности да нестане, а данас је очигледно једно изразито време да та опасност постоји. Идем са састанка са Вучићем и њему сам изразио ту забринутост и јасно рекао да очекујем од Србије да стане иза Републике Српске у свим околностима", рекао је Додик на скупу посвећеном ситуацији у региону у организацији Центра за развој међународне сарадње.

Председник Републике Српске је рекао да је још више забринут због тога што Европа покушава да, како је навео, спасе социјални или некакав други мир договором са Турском, која се годинама укључује у унутрашња питања БиХ и то искључиво на страни Бошњака.

Каже и да је једини излаз за БиХ повратак дејтонским оквирима, као и да се без регионалног договора у нормализацији неће ништа урадити. Странци, према његовим речима, ту долазе само због својих каријера.

Председник Центра за развој међународне сарадње, организатора конференције, Стевица Деђански сматра да је регион данас изложен разним врстама мирнодопске агресије да би се у РС, Македонији и на крају могуће у Србији довели на власт они који су по вољи Запада и који ће беспоговорно слушати и радити оно што запад тражи од њих.

Методе којима то спроводе, према његовим речима, јесу "црна пропаганда и немири које покушавају да изазову". 

Деђански је, међутим, указао да је у Црној Гори обрнута ситуација - да исти центри моћи подржавају тамошњу власт, што је, према њему, доказ да на Балкану влада ситуација да што већу подршку народа неко има - има мању подршку Запада.

Главни уредник портала "Видовдан" Бранко Радун каже да је дестабилизација Балкана очигледан процес и да се "тамни облаци надвијају над Балканом".

"Не знам колико су тога свесне политичке елите и медији, али велику су ризици од сукоба, много већи од оних које имамо тренутно", рекао је Радун.

Према његовом мишљењу, евентуална победа Хилари Клинтон на председничким изборима у САД, уз чињеницу да имамо ХДЗ у Загребу, а Изетбеговића у Сарајеву, представљала би повратак у деведесете.

Стручњак за кризне ситуације из БиХ Џевад Галијашевић истиче да "БиХ живи најгори пеиод после Дејтона" и да се један стабилан развој претворио у постдејтонски хаос. 

Аналитичар Драгомир Анђелковић навео је да они који данас покушавају да сруше Додика исто раде и са Николом Груевским у Македонији, а да ће сутра покушати са Вучићем, јер им требају слаби пофлиичари, који нису у стању да победе на изборима и да сами формирају владу. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару